Broccolisoppa med mögelost

(4 personer)
250 g broccoli
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
matolja
7 dl höns- eller grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar
200 g frysta gröna ärter
2 msk hackad dill
rivet skal av 1 citron,  gärna ekologisk
2 tsk pressad citronsaft, (vi tog mer säkert 2 msk)
50 g saltrostade mandlar
125 g blåmögelost

Beredning: Skär broccolin i mindre bitar (både buketter och stock). Skölj purjon noga och strimla den. Skala och hacka vitlöken.

Hetta upp en kastrull med olja och fräs purjo och vitlök glansigt. Tillsätt broccoli, buljong och crème fraiche. Salta och peppra. Koka upp och låt sjuda utan lock tills broccolin är mjuk. Tillsätter ärter och dill, låt koka ett par min.

Mixa soppan helt slät, smaka av med skal och saft av citron, ev mer salt och peppar. Servera soppan toppad med grovhackade saltrostade mandlar och mögelost bruten i mindre bitar.

Tips!

Saltrostade mandlar gör du snabbt genom att på svag värme rosta mandlar i en torr stekpanna med lite fint salt.

Utvald läsning

Femina