Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Chefredaktörens vintips till vårfesten

29 apr, 2021 
AvÅsa Liliegren
Feminas chefredaktör Åsa Liliegren tipsar om goda viner till Valborg och vårens fester.
Energi, sol och grönska. Vårens viner finns i röd, vit och bubblande form. Feminas chefredaktör tipsar om sina favoriter.
Annons
ROSÉ APEROL SPRITZBrand logo
ROSÉ APEROL SPRITZ

Visst känner man hur energihalten ökar i samma takt som det blir ljusare för varje dag? När naturen släcker törsten med vattnet som vintern lämnar efter sig. Sakta men säkert vinner det gröna kampen mot det grå. Denna tid vill jag ha viner som ger samma energi, som är friska, lätta och glada. Vårviner helt enkelt, som förstärker njutningen av den förändring naturen är i. Tänk gräsigt, doften av torra gator, ja, det doftar speciellt när stadsgatorna torkar. Här har jag valt ut några flaskor fyllda med vårkänslor.

Annons
Soalheiro Alvarinho, vitt vin från Portugal

1. Portugisisk vårsol

Soalheiro Alvarinho, 2019

Ursprung: Portugal.

Nr: 74935.

Pris: 129 kronor.

Fler än jag har hittat till detta härliga vin. Det har lyckats kvala sig in i Systembolagets fasta sortiment från beställningssortimentet, som en vårvind kan man säga. Ett superfriskt och piggt vin, både värmande och friskt. Här får man druvan alvarinhos fantastiska friskhet och syra samtidigt som den är honungslen. Värt att nämna är att vinet blev belönat med en bronsmedalj i Vinordic Wine Challenge 2020.

Annons
Italiensk rött vin, Barolo Giacosa Fratelli

2. Italiensk vårskog

Barolo Giacosa Fratelli, 2016

Ursprung: Italien, Piemonte, Barolo.

Nr: 76560.

Pris: 199 kronor.

2016 var ett mycket bra år i Barolo, och det finns fortfarande en del att hitta på Systembolaget. Just denna producent var en ny bekantskap för mig. Det är ett familjeägt vineri som traditionsenligt gått i arv från far till son sedan slutet av 1800-talet. Det är alltid trevligt med familjeföretag i vinbranschen, de bygger på så mycket hantverk och känsla. Bägge känns i detta friska rödvin. Min näsa hittade direkt grönt te! Det här vinet tar mig till vårskogen – friskt med lätt fat.

Annons
Fournier Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux, franskt vitt vin

3. Fransk vårvind

Fournier Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux

Ursprung: Frankrike, Loiredalen, Pouilly-Fumé.

Nr: 2227.

Pris: 189 kronor.

Jag blir glad i hela kroppen av en riktigt bra Sauvignon Blanc – är den också som en vårvind är lyckan total. Våren är nässlor och ung, späd grönska. Våren är delikat, precis som detta välbalanserade vin. Pouilly-Fumé-viner kommer från Loire-dalen. Fumé betyder rök. Namnet sägs komma från den lätta rök som uppstår när det blåser och den finkorniga jorden ryker lätt. Slut ögonen och du kan förnimma denna lätta bris i vinet.

Annons
Charles Heidsieck Rosé Reserve Brut, rosa champagne från Frankrike.

4. Fransk bubblande finess

Charles Heidsieck Rosé Reserve Brut

Ursprung: Frankrike, Champagne.

Nr: 77426.

Pris: 599 kronor.

Vad vore våren utan rosaskimrande bubblor? Och för att det är just vår tar jag i rejält denna gång. Ni som läst mig vet att rosé inte är min favorit. Men det finns undantag. Bland de rosa champagner jag har provat så är detta min absoluta favorit. Den är så ljus och vacker i färgen, absolut inte söt, bara frisk och mjuk, som jordgubbar och grädde. Charles Heidsieck är ett prisbelönt champagnehus, det känns i hela upplevelsen.

Annons