GLÄDJESKUTT I USA

Det är en lång resa och då kostar det ofta lite mer. USA är generellt bra på att ta betalt för sina viner. Ofta kan jag tycka att det inte är helt prisvärt, men just den här resan gör jag gärna. Miramar Estate i Russian River Valley, norr om San Fransisco, är ett enormt vackert vinområde som sträcker sig på båda sidor om floden ända ner till kusten. En bördig, vacker, grön dal med ringlande vägar och små rara byar. Vinet då? 100% Pinot Noir, en krävande druva som när den får vad den vill ha verkligen levererar. Här får du ett smakrikt men ändå lätt och friskt rödvin. Glädje i gommen helt enkelt!

Marimar Estate Nr 74480

Pinot Noir,  2016

USA, Sonoma, Russian Valley

429:-

FYNDA I ITALIEN

Det är något med doften i Italien. Tänk dig en solvarm stig i böljande landskap, kantad med vilda örter. Det är verkligen semester, och semester med mat och vin i fokus.

Denna producent har jag druckit andra viner ifrån, men just detta fynd ramlade jag över för någon vecka sedan. Det är mestadels druvan Sangiovese, sååå Italien. Fynd i mina ögon för den ger mig verkligen det Italien jag längtar efter – på flaska.

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Nr 2144

Viti Nuove,  2016

Italien, Toscana,

159:-

PRISVÄRDA PORTUGAL

Portugal, ett nytt favoritland. Det är så galet prisvärt i Portugal trots den svaga kronan och starka euron. Innan jag blev Portugal-frälst hade jag så fel uppfattning och landets mat- och vinscen. Skaldjuren är to die for! Vinerna likaså. Detta vin är en nyhet på Systembolaget. Jag säger bara etiketten! Kan det bli mysigare? Det skramlar om spårvagnen som tar mig upp och ner för Lissabons kullar. Jag hoppar av där det ser charmigt ut – och det gör det överallt. Ett glas kallt lätt friskt vin på en uteservering eller vid en bardisk. En druvblandning som ger ett lättdrucket, billigt och bra vin. Heja Portugal!

Porta 6 Nr 22018

2018

Portugal, Lissabon

69:-

DET BUBBLAR I SYDAFRIKA

Sydafrika är också en lång resa. Dyrt att ta sig till men ofta prisvärt på plats. Ett stort spännande och komplext land. Har bara varit där en gång, vill mer än gärna tillbaka. I väntan på det så väljer jag ett bubbel från Sydafrika. Detta är det bubbel jag alltid återvänder till när jag inte dricker champagne. Det är tillverkat enligt samma metod och på samma druvor. Men jag tycker att det har en lite annan ton, som tar mig till havet.

 

Pongrácz Nr 7628

Brut

Sydafrika, Western Cape

119:-

KREATIVT I SPANIEN

Kreativa, härliga Spanien. Tänk vilken förändring detta land har genomgått de 80 år svenskar har haft det som ett ständigt återkommande favoritresmål. Samma härliga resa har vinutbudet gjort. Kommer ni ihåg de vaniljdränkta riojorna med nätprydda flaskor? Där någonstans började svenskens kärlek till spanska viner. Inte min. Spanien har kommit till mig först nu när kreativiteten blomstrar, både i flaska och på etikett. Erkänner villigt att jag köpte detta vin enbart på etikett. Och ibland blir det helt rätt!

En kul producent, ett familjeföretag där den 39-årige sonen har tagit över och omger sig med ett ungt team. Glädje, kreativitet och prestigelöshet på flaska. Druvan är Monastrell, en av Spaniens vanligaste druvor som i Frankrike går under namnet Mourvèdre. Här får du ett smakrikt och färgstarkt vin.

Vivir Sin Dormir Nr 2559

Monastrell Organico, 2018

Spanien

99:-

DOLDIS I FRANKRIKE

Låt oss åka till en lite bortglömd del av Frankrike: Languedoc. När jag var ung fanns ett vin som hette Coteaux du Languedoc. Det har vi glömt tack och lov. Detta hörn i Frankrike, som gränsar till Spanien, har en lång kuststräcka, massor av floder och helt fantastiskt charmiga byar. För att inte tala om vinodlingar. Området är på uppgång! Picpoul blanc är denna druva, som är en av de äldsta druvorna från södra Frankrike. Detta vin smakar dock allt annat än gammalt. Det är ett härligt friskt vin som har letat sig utanför landets gränser. Gillar du torr krispig Riesling så gillar du detta, lika friskt men lite mjukare.

Picpoul de Pinet Nr 2588

Picpoul blanc

Frankrike , Languedoc-Roussillon

119:-

LÄS MER: 

Chefredaktören tipsar: Tre goda spanska viner du måste prova

Chefredaktörens vintips: Mina bästa portugiska pärlor