Försöker du äta växtbaserat men är rädd för att få i dig för lite protein? Då kan du sluta oroa dig. Forskning visar nämligen att du inte behöver äta animalier för att få i dig tillräckligt med protein. Du kan i stort sett äta vilka vegetabilier som helst, så länge du äter lagom mängd mat, för att ditt proteinbehov ska vara täckt.

Det är i praktiken nästan omöjligt att äta en kost med för lite protein eller för lite av alla nödvändiga aminosyror. Detta tack vare kroppens ”återvinningsprogram” av fria aminosyror.

Kroppen fungerar så att vi kan återanvända aminosyrorna från kroppens egna ­protein, vars ursprung kommer från bland annat magsäck och bukspottkörtel. Aminosyror kan alltså absorberas från tarmen och nya proteiner kan tillverkas från dessa aminosyror.

Problemet är snarare det motsatta, alltså att vi får i oss alltför mycket protein och animaliska livsmedel. Animaliskt protein har ett samband med bland annat för tidig död, ett flertal cancerformer, hjärt–kärlsjukdomar, diabetes, Alzheimers sjukdom och njursten. Man ser inte dessa samband med vegetabiliskt protein.

Många tror att det är bara rött kött man bör undvika, men även kyckling, kalkon, fisk och ägg liknar rött kött på många sätt. Dessa produkter innehåller mycket kole­sterol och mättat fett, i vissa fall lika mycket som rött kött.

Källa: Läkartidningen

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Läs mer:

Nya veganprodukten innehåller mer protein än kyckling

Tre saker du ska tänka på när du bjuder en vegan på middag

Så mycket protein bör du äta per dag

Mer läsning

Femina