Plastfolie

Kärt barn har många namn. Det gäller även plastfolie som finns i en mängd olika utförande och namn. Användningsområdet är dock universellt. Plastfolien är perfekt för att ta hand om matrester antingen det handlar om att linda in ostskalkar eller täcka degbunkar.

Ett problem, som vi säkert alla råkat ut för, är att plastfolien kan vara motsträvig. Det vill säga att den lossnar oregelbundet från rullen. Det blir mer remsor än ark om man så säger. Dessutom kan den fästande förmågan variera vilket är ett uppenbart krux om man till exempel ska täcka en bunke.

Problemet kan tyckas trivialt men alla som svurit över svårhanterlig plastfolie i köket kan relatera till frustrationen. Nu har amerikanska Today.com dock ryckt ut för att lösa problematiken en gång för alla.

Bör förvaras kallt

Och den stora boven i dramat verkar vara att vi förvarar plastfolien i samma köksskåp där vi förvarar brödpåsar, aluminiumfolie och steksnöre. Det är visserligen rimligt ur ordningssynpunkt men sämre med tanke på plastens prestanda.

Plastfolien bör förvaras i frysen, argumenterar Today.

Argumentet hänger ihop med att plasten innehåller komponenter som gör att den har fästande förmåga. Men när rullen kyls ner så kan den förmågan förändras så att plasten inte häftar ihop med sig själv. Den blir alltså lättare att hantera och använda till vad den är avsedd för. I frysen försvagas även den statiska elektricitet som folien kan alstra.

”Enklare att rulla ut”

Sajten Good Housekeeping tar Todays bevisföring ett steg längre och testar idén om att förvara folien i frysen. Och resultatet blir lyckat.

– Det var mycket enklare att rulla ut och använda plastfilmen, säger Carolyn Forte, föreståndare för Cleaning Appliances & Textiles Lab på The Good Housekeeping Institute till sajten.

– Plastfilmen klibbar inte ihop när det är kallt men går ända att använda. När plasten blir varmare så fäster den bättre igen men den är definitivt lättare att hantera när den är kall.

Det säkraste resultatet får du givetvis om du provar själv. Det finns ju ingenting att förlora.

 

Läs även:

Därför ska du aldrig använda bakpåtspapper

8 vardagsprodukter du bör sluta använda direkt

Plast, papper eller tyg? Detta är den bästa påsen!

Utvald läsning

Femina