Det slängs årligen 717 000 ton mat i Sverige. Detta trots att vår medvetenhet kring matsvinnet är större än någonsin. För att det ska ske någon förändring måste allt fler anamma tänket kring ”no waste” och börja ta vara på överblivna råvaror. Färska kryddor är en av dem.

Läs även 5 smarta tips för maten du hade tänkt slänga

Hur ofta har du inte slängt en hängig basilika som stått i köksfönstret sedan pizzabaket? Sluta genast med det. Här är flera bra tips på hur du kan ta vara på dina örter:

1. Gör en pesto! Såväl blad som stjälkar kan mixas med lite olja, lagrad ost och vitlök.

2. Imponera med en egen örtolja – en perfekt gå-bort-present.

3. Frys in vackra iskuber med överblivna blad och lägg i drinken eller vattenglaset

4. En mix av brödsmulor, finhackade örter, olja och parmesan ger smarrig topping till pastan.

5. Gör ett örtsmör, rulla in i gladplast och frys in för senare användning.

6. Ett lyxigt örtsalt gör du enkelt av hackade örtrester och flingsalt som torkas i ugnen.

Läs även Snabbt middagsrecept: Tortiglioni med burrata

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.