Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Du har öppnat champagneflaskan fel hela tiden – så här ska du göra

18 sep, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Ju tystare du kan öppna en champagneflaska desto bättre. Du riskerar nämligen att förlora bubblor om du skjuter iväg korken. Så här öppnar du en champagneflaska på bästa sätt.
Annons

Champagne är den perfekta drycken när vi vill fira – men också när som helst i livet. Att kunna öppna en flaska champagne på rätt sätt är beundransvärt. Vill du göra det storslaget gör du rätt i att skjuta iväg korken med ett rejält ljud, men vill du göra det på rätt sätt ska ljudet snarare vara så lågt som möjligt. På så sätt behåller du både bubblorna och smaken.

Så här öppnar du en champagneflaska på bästa sätt:

1. Kyl den väl

En välkyld champagneflaska gör att trycket i den minskar och risken att skummet rinner över minskar.

2. Håll fast korken i grimman (metallförseglingen)

När du har rivit loss foliepappret som omsluter toppen på flaskan ska du hålla tummen på toppen av korken medan du skruvar upp förseglingen med andra handen. Detta för att trycket i flaskan kan tvinga korken att flyga iväg och champagnen att rinna över om du inte håller emot.

2. Vinkla flaskan

När du ska öppna en flaska champagne ska du helst vinkla den bort från dig i cirka 45 grader. Trycket blir lägre vilket gör att risken för att vinet rinner ut minskar.

Annons

3. Skruva på flaskan – inte korken

Felet många gör är att de snurrar på korken men enligt Neil Philips, brand ambassador för Mumm och Perrier-Jouet, är det flaskan du ska snurra på. Gör det långsamt samtidigt som du använder den andra handen för att hålla emot korken.

4. Ju tystare desto bättre

När korken nästan är uppe avlägsnar du den försiktigt för att bevara både bubblor och smak. Gör du det rätt ska det bara låta lite grann.

5. Öppna inte flaskan förrän du ska dricka den

Till skillnad från vin ska en champagneflaska öppnas först strax innan den ska drickas. Låt den ligga i kylskåpet i ett par timmar så den är väl kyld när det är dags att öppna och servera.

Att sabrera en champagneflaska, alltså att skära av toppen på flaskan, är ett festligt sätt att öppna flaskan på. Här hittar du en guide till hur du går tillväga för att sabrera.

Läs även

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

 

Annons