Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ekologiska viner att välja för miljön och smaken!

05 nov, 2021 
AvÅsa Liliegren
Bästa ekovinerna! Carm från Portugal, Moonlight Manor från Sydafrika, Piemonte Barbera från Italien och Sander från Tyskland
Det finns absolut fler viner som är producerade i samklang med naturen än de som har fått den rätta märkningen. Jag har valt fyra ekocertifierade viner. Alla i flaska! Jag tycker att vin ska bo i flaska, det material som ger vinet bäst förutsättningar för att må bra och smaka gott.
Annons
Obehagliga saker din telefon vet om digBrand logo
Obehagliga saker din telefon vet om dig

1 Fint och folkligt

Ekologiskt vin Piemonte Barbera

Piemonte Barbera, 2019

Ursprung: Italien, Piemonte

Nr: 72782

Pris: 119:-

De där lätta härliga vinerna på barbera är alltid så rätt. Hela denna flaska och design andas eko-trend. Producenten med det så rätta italienska namnet San Silvestro är den största producenten av ekologiskt vin från Piemonte.

Annons

Barbera, som kallas folkets druva, är en tillgänglig druva som ger både lätta och lättdruckna viner. Det här vinet har en syrlighet som nästan påminner om vita viners syra.

Och nog har folket rätt, detta är ett bra och gott bordsvin.

2 En ren riesling

Ekovin Sander Riesling Trocken

Sander Riesling trocken, 2020

Ursprung: Tyskland, Rheinhessen

Nr: 5368

Pris: 109:-

Här har vi en riktig ekopionjär som redan på 50-talet började ställde om till ekologisk odling, och är den första ekocertifierade vingården i Tyskland. Det är ett familjeföretag och i dag bär sonsonen till grundaren fanan högt och fortsätter i farfars ekologiska fotspår att producera moderna kvalitetsviner. Den rara sjuprickiga nyckelpigan som pryder flaskan är en symbol för naturens bekämpningsmedel på vingården. Innehållet är en frisk och vänlig riesling.

Annons

3 Praktfull portugis

Ekovin Carm från Portugal

Carm, 2018

Ursprung: Portugal, Douro

Nr: 2347

Pris: 99:-

Mustigt och mysigt vin med mycket smak. Jag förflyttas direkt till Portugal. Deras druvor och druvmix är egen och det är så härligt med personlighet på flaska. Vinets namn är en förkortning av producentens långa namn (Casa Agricola Roboredo Madeira), det är en prestigeproducent som är ekologiskt certifierad. Detta vin ska avnjutas till mat, varför inte en gryta på vilt så att vi håller den hållbara tanken genom hela måltiden.

4 Hedervärt vin

Ekovin Moonlight Manor Chenin Blanc Sauvignon Blanc

Moonlight Manor Chenin Blanc Sauvignon Blanc, 2020

Ursprung: Sydafrika, Western Cape

Nr: 6293

Pris: 89:-

Jag är väldigt förtjust i druvblandningen chenin blanc och sauvignon blanc, här har vi även en liten skvätt viognier i. Men jag är ännu mer förtjust i att vinet är rättvisemärkt. Här är inte bara naturen i fokus, utan även arbetarnas hälsa och välmående i ett land med en inte allt för smickrande historia när det kommer till goda arbetsförhållanden. Druvblandningen ger ett mjukt och vänligt vin, med en ren frisk doft.

Annons