Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Enkla knepen för att matcha rätt vin till maten

15 jan, 2018 
AvSanna Hallert
välja rätt vin till maten
Brukar du välja vin till maten på måfå eller skar sig ditt favoritvin plötsligt till maten du serverade? Med några enkla knep hittar du lätt rätt vin till maten.
Annons

Att kunna kombinera precis rätt vin till maten är ett riktigt konststycke men det finns enkla knep för att lättare kunna kombinera vin och mat.

Här är bästa sätten att välja vin till maten:

Steg 1: Matcha kroppen

När man matchar vin med mat vill man inte att det ena ska ta över, utan smakerna ska harmonisera. Om du exempelvis gör en lättare sallad eller skaldjursrätt, behöver du också ett lättare vin vilket oftast innebär ett vitt vin. Om du istället serverar en rejäl köttbit med potatisgratäng behövs ett fylligare vin för att balansera tyngden. Du vill alltså välja ett rött vin med större kropp.

Steg 2: Hitta elementet

Nästa steg är att hitta element i vinet och maten som passar ihop. I skaldjursrätter exempelvis finns det ofta en hög syra. Då vill du också ha ett vin med högre syra. Konstigt nog blir surt+surt mindre surt.

I rätten med kött och potatisgratängen parar du med fördel krämigheten med ett vin som inte bara fylligare utan har en rundare smak.

Annons

Goda vin- och matkombinationer

Köttgrytor
Tips på vin: Ett rött vin från Rhônedalen med druvorna Syrah/Grenache.
Varför?
Här har vi en mustigare rätt, tyngre och troligtvis med kryddig smak. För att matcha smakerna behöver vi ett fylligare vin. Syrah från norra Rhônedalen är ett kraftfullt vin med fullkropp och skulle passa bra för att möta den mustiga grytan. Medan en Grenache från södra Rhônedalen visserligen upplevs som mindre kraftfull men med mer kryddighet vilket också skulle passa för att runda av sältan och kryddigheten i grytan.

Pastarätter
Tips på vin: Ett rött vin av Sangiovese från Toscana
Varför? 

Ofta är pastarätter lite tyngre – och det ingår ofta även någon ört i pastasåsen som då behöver ett något fylligare vin. Sangiovese har örtigare toner som då matchas med pastarätten.

Om pastarätten dock är av den lättare sorten kan en Pinot Noir som är en lätt blå druva passa bra ihop.

kombinera vin och mat
Pasta med ugnsrostad paprikasås kräver ett lite fylligare rödvin.

Fiskrätter
Tips på vin: Vitt vin av Chardonnay
Varför?
Chardonnay är kanske den mest mångsidiga av alla druvor. Om vinet lagrats på fat får den en ganska smörig och fyllig ton. Om den inte lagrats på fat får den friska toner av gröna äpplen. Det betyder att beroende på vilken stil på vinet passar den till olika rätter.
En fyllig chardonnay som lagrats på ekfat – vinet har en smörig och krämig ton och matchas med rätter som har samma lite krämigare smak.
Den friska (motsvarar även en Chablis). Är frisk och krispig i sin smak och går då bra ihop med rätter som är lite syrligare.

Läs även

Foto: Ibl.se

Annons