Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Experten tipsar: Här är de bästa rosévinerna 2019!

23 maj, 2019 
AvRose-Marie Söderlund
När svalkande rosévin dukas upp på balkonger och terrasser vet man att solen och värmen är här. Stefan på Vinbetyget tipsar här om 7 roséviner som alla fått toppbetyg.
Annons

Stefan Saidac driver VinBetyget – en app och sajt som rankar de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. På VinBetyget.se finns topplistor som bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner, tipsar bara.

För fler vintips och topplistor med röda och vita viner, rosé, prosecco och champagne, ladda ner VinBetygets app, den är gratis.

Rosévin passar till både mingel och mat

Rosévin är det perfekta mingelvinet. Det fungerar lika bra med som utan mat. Ska du välja vin till en buffé och plockmat av olika slag, är rosé ett bra alternativ. Vinet passar också till sallader och vegetariskt. Rosévin kan dock vara för lätt till smakrika kötträtter, då är ett fylligt rödvin att föredra.

Topprankade roséviner från olika länder och prisklasser.

Stefan har valt ut fyra roséviner på flaska, en rosébox, en roséchampagne och ett nytt alkoholfritt rosévin. Alla med toppbetyg. En rosa skål för våren och sommaren!

1. Franskt rosévin med pris som en gåva

Puy Chéri Syrah Rosé (nr 2209), Frankrike, Languedoc-Roussillon, 75 kr.

Puy Chéri Syrah Rosé (nr 2209), Frankrike, Languedoc-Roussillon, 75 kr.

Puy Chéri har funnits på Systembolaget i 20 år och har blivit en uppskattad roséklassiker. Inte konstigt när både vinet och priset är en njutning. Vinet är fruktigt och torrt av druvan syrah. Finns också som behändigt boxvin för 209 kr.
Alkoholhalt: 12,5 %. Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.

2. Ekologiskt italienskt rosévin till sallader och vegetariskt

Colle Reale Rosé (nr 2242), Italien, Montepulciano d'Abruzzo, 89 kr.

Colle Reale Rosé (nr 2242), Italien, Montepulciano d’Abruzzo, 89 kr.

Italien bjuder på fina roséviner. Som ekologiska Colle Reale av druvan montepulciano. Rosévinet som rankas högt på Vinbetygets rosélista, är friskt, fruktigt och allmänt matvänligt. Passar också bra till vegetariska rätter som brukar vara knepiga att matcha.
Alkoholhalt: 12,5 %. Sockerhalt: 3 gram per liter.

3. Guldmedalj för spanskt rosévin

Monte Ory Rosé (nr 2268) Spanien, Navarra, 86 kr.

Monte Ory Rosé (nr 2268) Spanien, Navarra, 86 kr.

Spanska Monte Ory är ganska nytt i Sverige. Rosévinet produceras i det hyllade vindistriktet DO Navarra – får också fina lovord. Nyligen en guldmedalj i Wine Challenge 2019. Vinet är torrt med fruktig och frisk smak. Gott till drink och ljust kött som kyckling och grillad lax.
Alkoholhalt: 13 %. Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.

4. Det vackraste rosévinet från slottet till Rivieran

Grande Recolte (nr 75286), Frankrike, Côtes de Provence, 129 kr.

Grande Recolte (nr 75286), Frankrike, Côtes de Provence, 129 kr.

Flaskan påminner om en elegant parfym och Grande Recolte har också ovanligt eleganta anor: Rosévinet är från Château de Berne i Provence, där har det framställts fina viner ända sedan 1750. Och det viktigast, hur smakar vinet? Som en dag på slottet – elegant och friskt med lång balanserad smak. Så skönheten kommer både utifrån och inifrån.
Alkoholhalt: 13 %. Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.

5. Roséboxen som alltid får toppbetyg

Les Fumées Blanches Rosé (nr 22138) Frankrike, 249 kr.

Les Fumées Blanches Rosé (nr 22138) Frankrike, 249 kr.

Det vita vinet Les Fumées Blanches har länge varit mångas favorit. Även rosévinet får stor uppskattning. Experterna ger högsta betyg och vinet topprankas på Vinbetygets lista för roséboxar. Les Fumées Blanches Rosé har fin bärig och frisk smak, ett allroundvin till mat men som också klarar sig bra på egen hand när man bara vill ha ett glas rosé. Finns också i flaska för 89 kr.
Alkoholhalt: 12 %. Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.

6. Ädlaste rosé-champagne av världsmästaren Louis Roederer

Louis Roederer Rosé (nr 77226), Frankrike, Champagne, 599 kr

Louis Roederer Rosé (nr 77226), Frankrike, Champagne, 599 kr

Finare roséviner kan väl knappast nämnas utan en roséchampagne. Och då inte vilken som helst: Denna framställs av världsmästaren Louis Roederer som även står bakom prestigechampagnen Cristal. Champagnen får höga expertbetyg och är den enda roséchampagnen som kvalat in på champagnelistan. Visst passar champagnen till eleganta fiskrätter och skaldjur. Men allra helst, njut av de rosa bubblorna utan något annat. Priset kan ses som något strängt men champagnen har lagrats i fyra år och bara de ädlaste druvorna har använts. Kanske för en skål till en kär jubilar eller som fin present?
Alkoholhalt: 12 %. Sockerhalt: 7 gram per liter.

Eins Zwei Zero Rosé, Tyskland, Rheingau, 69 kr.

Eins Zwei Zero Rosé, Tyskland, Rheingau, 69 kr.

Allt fler frågar idag efter goda alkoholfria alternativ. Då kan nyheten Eins Zwei Zero Rosé av rieslingmästaren Leitz passa. Det är ett ambitiöst vin av druvorna pinot noir och riesling fast utan alkohol: ”Zero” som man skriver på etiketten. Rosévinet matchar inte bara buffémat utan också asiatiska heta rätter och sushi. Eins Zwei Zero Rosé finns på Hemköp, Ica och får sin premiär på Systembolaget 1 juni.
Alkoholhalt: 0 %. Sockerhalt: 7 gram per liter.

Läs även:

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons