Experterna: Värsta mattrenderna vi lämnar i 2025

Kvinna i vinbar
Ladda ner menyn i en app på restaurangen, och betala multum för en pizza?
Nej tack.
Här listar matexperter trenderna de är allra tröttast på, som de vill lämna i 2025.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Här är alla vinnare i Sveriges mästerkock genom tiderna

Brand logo
Här är alla vinnare i Sveriges mästerkock genom tiderna

Precis som i alla andra delar av världen är mat- och restaurangvärlden full av trender och nycker – en del av dem nytänkande och givande, medan andra trender får en att fundera hur samtiden är funtad.

Digitala magasinet Eater, som fokuserar på just mat och restauranger, har samlat trenderna de är allra tröttast på just nu, och helst lämnar kvar i 2025 när vi går in i det nya året.

För mycket teknik på restaurangen

Det har blivit allt vanligare med teknik på restaurangerna – du behöver ladda ner en app för att kunna beställa maten, eller så finns det en QR-kod på bordet som du kan beställa med. På vissa ställen finns det till och med små robotar som kör ut maten till borden. Vad hände med mänsklig service?

Mediokra rätter

En av sajtens matskribenter, Matthew Kang, är trött på att han oftare är nöjd med aptitretarna, men att förrätten lämnar mycket att önska.

– Förrätter har blivit för förutsägbara och tråkiga, medan aptitretarna har blivit den stora stjärnan. Jag har ätit måltider där alla aptitretare var otroliga och man hade kunnat hoppa över förrätten. Låt oss ändra det.

Dyra vinbarer med små tallrikar

Det blir allt vanligare med vinbarer som serverar små mellanrätter, och det har matexperterna på Eater tröttnat på.

– Formatet lurar dig att tro att du har en avslappnad utekväll, men plötsligt har du köpt fyra grönsakstallrikar för 250 kronor styck och tre glas orange vin för 160 kronor, i stället för en för en 270-kronorsförrätt och en martini eller två. Du lämnar hungrig, har spenderat 1500 spänn och har halsbränna. Det känns som lur.

Överdrivna upplevelser

Behöver man verkligen en burlesqueshow till maten, eller en akrobat som serverar vinet? Nej, tycker Eater-skribenterna. Det räcker med en rolig presentation av efterrätterna eller en söt drinkvagn för att restaurangbesöket ska få skimret av det där lilla extra – man behöver inte försöka överträffa varandra med extrema inslag.

Aino Oxblod, reporter

Feminas vassa nöjesreporter Aino Oxblod har stenkoll på kändisvärlden, både då och nu. Efter att ha utbildat sig till journalist på Södertörns högskola och ha arbetat på Expressens nöjesredaktion som reporter och biträdande nöjeschef kom hon till Femina 2020, och möter sedan dess kändisarna både på röda mattan och i djupgående personporträtt. Aino har också ett stort skönhetsintresse, och skriver om det senaste inom smink, hudvård och skönhet.