Färsfylld aubergine
Färsfylld aubergine

50 MIN

(4 personer)
300 g nöt- eller lammfärs
2 små auberginer
salt
rapsolja till stekning
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk chilipulver
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl kalvbuljong
2 dl tomatjuice
1 tsk rivet citronskal
salt och peppar

Topping:
1 dl cashewnötter
50 g fetaost
2 gröna chilifrukter, delade och urkärnade
2 msk flytande honung
ev lite färska örter

Beredning: Dela auberginerna på längden. Strö rikligt med salt över snitt­ytorna. Ställ åt sidan.

Bryn färsen i lite rapsolja i en stekpanna och mosa den smulig med en gaffel. Krydda med paprika- och chilipulver. Blanda ner finhackad lök och vitlök. Fräs någon minut under omrörning. Häll på buljong och tomatjuice, låt koka i 5–8 min. Koka inte bort all vätska.

Rosta cashewnötterna i torr panna och hacka dem sedan grovt.

Klappa bort salt och vatten från auberginerna med hushållspapper. Stek dem sedan på svag till medelstark värme i ca 7 min. Gröp ur auberginerna men spara ca 1 cm ut till skalet. Finhacka aubergineköttet och blanda ner i färsen.

Smaka av färsen med citronskal, salt och peppar.

Lägg auberginehalvorna i en eldfast form och fördela färsen i skalen. Strö smulad fetaost över. Lägg en chilihalva på varje aubergine. Toppa med rostade nötter och ringla honung över. Ställ in i 200° varm ugn och tillaga i ca 20 min.

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO DAVID BACK