Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Femina möter… Elenore Bendel Zahn som driver företaget Earthsprout. 

21 okt, 2014 
AvFemina
Svart och vit bild på Elenore Bendel Zahn och hennes bär galette
Annons
Elenore Bendel Zahn
Verbena & Timjan Infuserad Plommon & Björnbärsgalette
Verbena & Timjan Infuserad Plommon & Björnbärsgalette

Namn: Elenore Bendel Zahn

Gör: Driver Earthsprout som skapar gröna, nyttiga smaksensationer. Har en bakgrund inom ekologisk trädgårdsodling och naturlig nutrition/hälsocoaching.

Aktuell: Som ena programledaren i SVT:s nya vegetariska matlagningsprogram Vegorätt. Andra programledaren är Feminas bloggare Karoline Jönsson!

Annons

Psst! Missa inte vår intervju med Karoline Jönsson om Vegorätt: ”Den var så god att jag nästan började gråta!”

Bor? I en kustby utanför Ystad med min man, Fabian och vår son, Caspian (snart 1 år). Vi letar dock med ljus och lykta efter en egen bostad med närhet till bokskogar och ängar. Vi älskar storstadsbrus men är i hjärtat definitivt skogsmännsikor.

Familj? Stor, broking, tokig och alldeles underbar.

Bästa matminne? Enkel smoothie på Sari Organics, på Bali med vänner och med en utsikt så nära allt underbart man kan komma.

Tackar aldrig nej till? Råa desserter, en stund för mig själv (hej mamma-livet!), nyskördade grönsaker från trädgårdslandet, en frisk grön juice, en kopp varm superfood choklad, skogen och att höra Caspians skratt när man kittlar honom.

Dold talang? Kan svänga ihop en festmåltid i en handvändning när kylen verkar alldeles fantastiskt tom och take-away menyerna ligger nära till hands. En prestation i sig, men dock ännu större, om man lägger till en bebis på höften.

Annons

Redskap du inte vill vara utan? Kamera, penna och papper, vitamixer, pensel, riktigt sköna skor – och så lite kärlek på det!

Verbena & Timjan Infuserad Plommon & Björnbärsgalette

Elenore bjuder på Verbena & Timjan Infuserad Plommon & Björnbärsgalette

Denna undersköna galette (fint franskt ord för väldigt-enkel-gör-din-egen-grej-paj-utan-form) är en kombination av höstens sensationella överflöd kombinerat med en hälsosam twist i form av välgörande örter, fabulösa fibrer, naturlig sötning och såklart en hel del superfoods. Välj frukt & bär baserat på vad som finns i din (eller dina snälla grannars) trädgård, närmsta marknad eller butik.

Annons

ca 8 portioner

Fyllning av örtinfuserad frukt och bär

4.5 dl plommon, urkärnade och skivade

2.5 dl björnbär

2 msk ekologisk lönnsirap av hög kvalitet

1/4 tsk äkta vaniljpulver

20 blad av citronverbena (eller en upklippt citronverbena tepåse)

1 liten handfull färska timjanblad

1. Lägg alla ingredienser i en stor skål och rör runt så att all frukt och bär blir täckta av örter, lönnsirap och vanilj. Täck och ställ åt sidan medans du förbereder pajdegen.

Galette deg

0.5 dl linfrön

2 dryga dl valnötter

2 dryg dl havregryn

1 dl kallt vatten

3/4 dl kallpressad kokosolja, rumstempererad

en nypa havssalt eller liknande salt av hög kvalitet

1. Sätt ugnen på 180 grader
2. Mixa linfrön i en kaffe/kryddkvarn eller en stark mixer tills det blivit linfrömjöl. Blanda nu linfrömjölet med vattnet i en liten skål och blanda väl med en gaffel eller sked. Låt stå i 15 minuter och rör om 2 gånger under tiden. Hoppa ej över detta steg eftersom linfrögelen kommer att fungera som bindemedel.
3. Lägg valnötter samt havregryn i en matberedare och mixa till mjöl
4. Tillsätt kokosolja, linfrögele och salt till matberedaren och mixa ca 3 sekunder i taget tills du har en lätt smulig deg. Bättre mixa för lite än för mycket
5. Lägg degen i plastfolie och rulla till en boll. Låt vila i kylen i minst 30 min. OM du låter degen ligga i kylen längre än en kvart (t.e.x över natten om du förbereder för en middag eller liknande) bör du låta degen stå i rumstemperatur i 15 minuter.
6. Du skall nu kavla ut degen på ett mjölat bakplåtspapper och du kan använda vilket mjöl som helst. Jag har provat både havremjöl, rågmjöl och rismjöl och alla fungerar lika bra.
7. Kavla ut degen till en cirkel, ungefär 1.5 cm tjock.
8. Lägg den örtinfuserade fyllningen i mitten, antingen i rader eller i en vacker ostrukturerad hög. Låt kanterna vara fria.
9. Vik upp kanterna över fyllningen och baka i mitten av ugnen i 15 till 20 minuter eller tills kanterna får en gyllene färg.
10. Låt svalna något innan du skär upp galetten och servera som den är eller med lite plant- eller komjölk baserad glass/yoghurt.

Fler galet gröna och sköna recept i samma anda hittar du på earthsprout.com

Annons