Lax med blomkålssallad, pasta med rökt lax och ugnsbakad uer

Pasta med rökt lax

Perfekt recept om man vill ha middagen på bordet på mindre än en halvtimme.

All over press

Pasta med rökt lax

(2 personer)

250 g pasta, t ex fettuccini

3 vitlöksklyftor i tunna skivor

olivolja till stekning

1 fänkål i grova skivor

1 liten knippa dill, hackad

150 g rökt lax i bitar

salt och peppar

Blomkålssallad:

3 msk färskpressad citronsaft

1 tsk finrivet citronskal, helst ekologisk

2 msk olivolja

1 tsk strösocker

½ blomkålshuvud

3 msk kapris

salt

Gör så här:

1. Börja med salladen. Blanda citronsaft med citronskal, olivolja och socker. Skiva blomkålen tunt, gärna på mandolin. Vänd ner blomkålen och kaprisen i dressingen. Salta lätt och låt stå och dra fram till serveringen.

2. Koka pastan enligt paketets anvisningar. Spara lite av kokvattnet.

3. Fräs vitlöken i en skvätt olivolja. Tillsätt fänkålen och stek i 2–3 minuter. Vänd ner den kokta pastan och dillen och tillsätt lite av det sparade vattnet från pastakoket.

4. Dra pannan från värmen och lägg i laxen i bitar. Smaka av med salt och peppar.

5. Servera genast och servera salladen till i en skål bredvid.

Ugnsbakad uer

Uer, också kallad rödfisk och kungsfisk, är en delikatess. Enligt www.fiskguiden.wwf.se bör man dock bara välja den som är MSC-certifierad.

All over press

Ugnsbakad uer

(4 personer)

750 g uerfilé, välj MCS-certifierad

500 g tomater

4 msk olivolja

100 g små svarta oliver

50 g kapris

rivet skal av ½ citron, helst ekologisk

Ugnsbakad potatis:

1 kg mellanstor potatis

olivolja

salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

dill

Gör så här:

1. Värm ugnen till 210°. Skrubba potatisen och skär den i kvartar. Lägg ut den på en ugnsplåt. Ringla över olivolja och vänd runt. Salta och peppra. Ställ in i den varma ugnen och baka i cirka 25 minuter.

2. Lägg fiskfiléerna med skinnsidan upp i en bakpappersklädd form. Grovhacka tomaterna och fördela dem över fisken. Ringla över olivolja, salta och peppra och ställ in i ugnen i 10 minuter.

3. Ta ut och fördela oliver, kapris och finrivet citronskal över fisken. Ställ in i ugnen igen och tillaga i ytterligare 4 minuter.

4. Strö dill över fisken och servera tillsammans med den ugnsbakade potatisen.

Marulk med ugnsbakad ratatouille

Tänk att världens fulaste fisk kan vara så god. En riktigt läckerbit!

All over press

Marulk med ugnsbakad ratatouille

(4 personer)

600 g marulksfilé, välj MSC-certifierad

saft av 1 citron

4 msk olivolja

salt och nymalen peppar

Ratatouille:

1 aubergine

2 zucchini

1 röd paprika

1 gul paprika

500 g kvisttomater

4 vitlöksklyftor

3–4 kvistar färsk timjan

3–4 kvistar färsk rosmarin

1 liten knippa basilika

4 msk olivolja

1 burk kikärter

Gör så här:

1. Värm ugnen till 180°.

2. Skölj och ansa grönsakerna. Skär auberginen i stora tärningar, zucchini och paprika i grova bitar. Lägg ut grönsakerna i en ugnsplåt. Lägg på tomater och skalade och halverade vitlöksklyftor. Vänd runt.

3. Hacka timjan, rosmarin och basilika, lägg undan några fina blad till dekoreringen. Fördela kryddhacket över grönsakerna. Ringla över olja, salta och peppar.

4. Skölj kikärterna och låt dem rinna av innan du fördelar dem på plåten med grönsakerna. Ställ in i den varma ugnen och tillaga i cirka 40 minuter.

5. Lägg fisken i en bakpappersklädd ugnsform. Pressa över citronsaft, ringla över olivolja, salta och peppra. Baka i ugnen i 12–15 minuter.

6. Strö de sparade kryddörterna över fisken och servera tillsammans med ratatouillen.

Mandelpanerad torsk

Goda och friska smaker. En alldeles utmärkt middag när man önskar något lätt och fräscht.

All over press

Mandelpanerad torsk

(4 personer)

2 ägg

100 g flagad mandel

50 g vetemjöl

4 bitar torskfilé à 150 g, välj MSC-certifierad

smör till stekning

salt och nymalen peppar

Ljummen kålsallad:

1 litet blomkålshuvud

½ huvud savojkål

2 äpplen

50 g hasselnötter

saft och skal av 1 citron, helst ekologisk

Gör så här:

1. Vispa äggen i en djup tallrik. Lägg den flagade mandeln på en flat tallrik och mjölet på en annan flat tallrik. Vänd fisken först i mjölet, sedan i äggvispet och till sist i den flagade mandeln. Stek fisken i smör så den får fin färg runt om, cirka 3 minuter på varje sida. Salta och peppra.

2. Skölj och dela blomkålen i mindre buketter. Stek dem gyllene i rikligt med smör. Salta och ställ åt sidan.

3. Ansa och grovhacka savoj-kålen och stek den i smör så den mjuknar men fortfarande har lite tuggmotstånd. Tärna äpplena fint och grovhacka nötterna. Blanda blomkål och savojkål med äpplen och nötter. Tillsätt saft och finrivet skal av citron. Servera genast till den panerade torsken.

Lax med blomkålssallad

Laxfilé i bitar är alltid ett snabbt och säkert kort. En krispig sallad till och kanske en bit bröd. Mer komplicerat än så behöver det inte vara.

All over press

Lax med blomkålssallad

(4 personer)

4 bitar laxfilé à ca 150 g

olivolja till stekning

salt och peppar

Blomkålssallad:

2 stora blomkålshuvuden

100 g parmesanost

1 knippa bredbladig persilja

200 g mandlar

Dressing:

2–3 msk olivolja

saft av 1 citron

Till servering:

ev bröd

Gör så här:

1. Börja med salladen. Ansa och skär bort stocken och de gröna bladen på blomkålen. Dela varje blomkålshuvud i 4 bitar och skär dem i tunna skivor. Lägg ut blomkålsskivorna på ett stort fat. Strö över hyvlad parmesan. Toppa med hackad persilja och grovhackade mandlar.

2. Blanda olivolja med citronsaft till dressingen. Smaka av med salt och peppar.

3. Stek laxbitarna i olivolja, 2–3 minuter på varje sida. Salta och peppra. Servera genast tillsammans med salladen och dressingen. En bit bröd är gott till.

Mer läsning

Femina