recept-FRANKFURTER-MED-SNABB-SURKAL

(4 personer)
4 frankfurterkorvar eller annan favoritkorv

4 korvbröd, gärna av surdeg

1 dl grov fransk senap

1/2 dl crème fraiche
Surkål:
ca 300 g spetskål

1 gul lök

2 morötter, gärna i olika färg

1 msk senapsfrön

1 tsk hel kummin

3 dl vatten

3/4 dl ättiksprit, 12 %

2–3 msk strösocker

2–3 msk rapsolja

1 dl grovt hackad persilja

salt och malen vitpeppar

Beredning: Skiva kålen supertunt, gärna med en mandolin. Skiva lök och morötter. Lägg det skivade i en bunke och blanda med senapsfrön och kummin. Koka upp vattnet med ättiksprit och socker. Häll det kokande vattnet över kålen och låt stå och dra i ca 20 min.

Ta upp det skivade och låt det rinna av. Lägg över i en skål och blanda ner lite rapsolja och persiljan. Smaka av med salt och peppar.

Skär upp bröden och värm dem i ugnen. Grilla eller stek korvarna och lägg dem i bröden och servera tillsammans med senapen som blandats med crème ­fraiche. Lägg upp surkålen bredvid.

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO PETER KAM

Mest läst