Bakom snapsdrinkarna står bartendern Hampus Thunholm, som för andra året i rad nyss utnämndes till Årets Bartender i Bartenders’ Choice Awards – barbranschens största utmärkelse i Norden.

Holiday Negroni bjuder på klassiska julkryddor som stjärnanis, kanel och nejlika, Mulled Åhus Apple baseras på varm äppelmust och kryddsmör(!), och Carrot & Ginger är en uppfriskande drink med morot och ingefära.

Hur gott? Så här gör du:

Holiday Negroni

Ingredienser:

30 ml Åhus “spiced” Akvavit (500 ml som fått stå och dra med en stjärnanis, två kanelstänger, 15 nejlikor och en halv muskotnöt i tre till fem dagar beroende på önskad intensitet).

20 ml röd söt vermouth

20 ml italiensk bitter aperitivo

Vid servering:

Allt hälls i ett rocksglas på kub-is och garneras med en nejlika-dekorerad apelsinskiva.

Mulled Åhus Apple

Ingredienser:

500 ml äppelmust av god kvalitet

1 kanelstång

2 nejlikor

Ett par citronzestar

Ett par apelsinzestar

Låt dra cirka en halv dag i en burk med försegling i svalt utrymme.

Kryddsmör:

Mal lika delar av lite kryddpeppar, kanel & nejlika.

Vispa ner kryddblandning efter smak med ett par skedar smör, tillsätt några droppar ättika.

Vid servering:

Tillsätt 4 cl Åhus Akvavit i ett värmetåligt glas tillsammans med 10-12 cl must som du låtit sjuda. Servera med en sked kryddsmör vid sidan om som rörs i efter smak.

Carrot & Ginger

Morotsmix:

500 ml färsk morotsjuice

50 ml färsk ingefärsjuice

75 gram strösocker

3 gram citronsyra

Vispa om tills allt är upplöst, förvara kallt.

Vid servering:

Skaka 40 ml Åhus Akvavit med 50 ml morotsmix. Sila upp i ett highball- eller collinsglas med en kub is och toppa med sodavatten. Garnera med kanderad ingefära.

Hampus Thunholm är i övrigt mest känd för att ha varit med och drivit stjärnkrogen Fäviken och cocktailbaren Svartklubben i Åre. Numera är han kreativt ansvarig på barerna Berns, Tiao, L’avventura och Spesso i Stockholm.

Foto: Åhus Akvavit

LÄS MER:

Julens festligaste drink med glögg och martini – Glöggtini

Nu kommer bubbelglöggen Glöet – som både vitt och rosé!

Utvald läsning

Femina