Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Glammiga och lyxiga julcocktails signerade Emil Hed

13 dec, 2018 
AvAnna-Lena Pettersson
Julfester i antågande, men vad ska man ha i glasen? Julcocktails förstås! Och här bjuder vi på recept från en av de allra främsta, Emil Hed. Bara att sätta på julmusiken och börja blanda.
Annons

Julkryddor, sockerlag med grötris och saffransgrädde – finns det bättre sätt att få julstämning i cocktailglaset? Inte enligt bartendern Emil Hed. Tidigare i år representerade han Sverige i den internationella bartendertävlingen World Class och när han inte tävlar serverar han innovativa drinkar i Cadierbaren på Grand Hôtel i Stockholm. Emil Hed jobbar mycket med hållbarhet och nordiska smaker, gärna sådant han själv har plockat i skogen. Och hela tiden håller han ett öga på vad som händer i köket.

– Kockar är min största inspirationskälla. Köken ligger ofta flera år före oss när det gäller innovation, säger han.

Och nu ska det dofta julmys från drinkarna. Emil Hed ger oss sina tre bästa julcocktails – en varm och två kalla.

Charles D

Charles D är en varm whiskeydrink med saffransgrädde.

Du behöver:

50 ml Talisker, whisky

20 ml pepparkakssirap

varmt vatten

saffransgrädde

Pepparkakssirap:

2 dl vatten

Annons

2 dl brunt socker

3 kanelstänger

kryddnejlika

små bitar av ingefära (2×2 cm)

skal av 1⁄4 apelsin

Koka upp och låt svalna innan du silar av

Gör så här: Blanda Talisker, pepparkakssirap och varmt vatten i en värmebeständig kopp. Rör om försiktigt. Placera lite lätt piskad saffransgrädde på toppen.

Goa nisse

Goa Nisse är en isig drink med Zacapa 23.

Du behöver:

40 ml  Zacapa 23, rom

10 ml Fino Sherry

20 ml rissockerlag

Rissockerlag:

3 delar vatten

3 delar socker

1 del grötris

Värm upp tills sockret smält och låt det svalna innan du silar av.

Gör så här: Kombinera alla ingredienser i ett glas eller en skål med mycket is. Rör om.

Divination

Divination är en cocktail toppad med äppelcider.

Du behöver:

35 ml Singleton, whisky

20 ml portvin

10 ml Campari

20 ml kaffesocker

20 ml lime

äppelcider

Kaffesocker:

1 del kaffe

1 del socker

Gör så här: Kombinera alla ingredienser, utom äppelcider, i ett glas eller en skål med mycket is. Rör om. Toppa med äppelcider.

Foto: Pressbild

Läs mer:

Annons