Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Gör egna savoydolmar

25 okt, 2013 
AvFemina
savoydolmar på vit tallrik
Annons
savoydolmar på vit tallrik

(4 personer)
1 huvud savoykål

200 g blandfärs

smör till stekning

salt och peppar

1 vitlöksklyfta

2 dl kallt kokt ris

1 tsk dijonsenap

2 dl hönsbuljong

1/2 dl vitt vin

2 dl grädde

ca 6 salviablad

100 g färska champinjoner, ­klyftade

saft av 1/2 citron

ca 1 tsk maizena
Till garnering:

några färska salviablad och lite rivet citronskal
Beredning: Ta bort dåliga blad och skär bort mittstocken med en spetsig kniv. Koka kålhuvudet i lättsaltat vatten i 4–5 min. Låt rinna av och svalna. Plocka bladen, ett i taget, genom att plocka från botten och uppåt. Det behövs 12 fina blad.

Fräs färsen smulig i lite smör i en stekpanna. Salta och peppra. Tillsätt finhackad vitlök, riset och senapen. Låt svalna. Lägg ut kålbladen och fördela färsblandningen i mitten. Vik ihop till paket.

Stek paketen i lite smör i en stekpanna (som det finns lock till). Tillsätt buljong, vin och grädde när kålen börjar få färg. Lägg ner salvia, svamp och citronsaft. Lägg på locket och efterstek i 200° varm ugn i 30 min.

Häll över buljongen i en tjockbottnad kastrull och koka tills hälften återstår. Red såsen med maizena utrört i lite kallt vatten. Garnera med salviablad och lite rivet citronskal.

Annons