En god sallad gör sig perfekt på julbordet! Just detta goda och enkla recept är julsalladen från Per Morbergs kokbok Morberg firar jul (Bonnier Fakta). Och det är bara till att hålla med om att det är fantastiskt!

Pers julsallad.

Pers julsallad passar perfekt på julbordet.

 

Morberg firar jul (Bonnier Fakta) Här hittar du julsalladen som vi bjuder på här!

Morberg firar jul (Bonnier Fakta)

(4-6 personer)
fina blandade salladsblad

10 cm purjolök

1 morot

1 liten rödlök

1 stjälk bladselleri

2 tomater

1 rött äpple

1 apelsin

50 g valnötskärnor

150 g grönmögelost

ca 140 g bacon

Dressing:
saft av 1 apelsin + 1/2 citron

2 tsk strösocker eller 1 msk honung

1 msk fransk senap

5 msk rapsolja

1 msk äppelcidervinäger

salt och nymalen peppar

Beredning:

Skölj salladsbladen och purjon. Skala moroten. Skala och skiva löken. Skär purjo, morot och selleri i tunna strimlor (julienne). Kärna ur och strimla tomaterna. Tärna äpplet. Skala och filea apelsinen. Rosta valnötterna i en het, torr stekpanna och hacka dem. Blanda alla grönsakerna med frukt och nötter. Smula ner osten. Mixa alla ingredienser till dressingen. Knaperstek baconet i torr stekpanna och låt det rinna av på hushållspapper. Vänd ner dressingen i salladen strax för servering och toppa med det nystekta baconet.

Foto: Martin Löf