(2 personer)
1 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

smör

3 dl grönsaksbuljong

1 paket frysta gröna ärter

1 dl crème fraiche (kokbar lättvariant går utmärkt)

2 msk vitvinsvinäger

salt och peppar

1/2 dl grovhackade valnötter

1/2 dl pinjenötter

2 msk finriven parmesan

Beredning:

Fräs lök och vitlök blank och genomskinlig i lite smör. Slå på buljongen och låt koka upp. Tillsätt hälften av ärterna, låt koka upp och vänd ner crème fraichen. Mixa sop­pan slät i mixer. Häll tillbaka soppan i kastrullen, smaka av med vinäger, salt och peppar. Tillsätt resterande ärter och låt allt bli varmt. Rosta nöt­terna snabbt i het stekpanna tillsammans med lite salt. Arrangera i djup tallrik och slå över soppan. Toppa med den rivna parmesanen.

Av Tore Gustafsson