Av Tore Gustafsson

(6 personer)
6 ägg
1 dl grädde eller mjölk
salt och grovmalen vitpeppar
smör till stekning
1 gul lök i tunna skivor
100 g kokt potatis i skivor
100 g strimlad spetskål eller färsk
vitkål
100 g färsk spenat
12 tunna skivor spickeskinka eller annan god skinka, t ex parma eller serrano

Beredning:

Vispa ägg och grädde, smaka av med salt och peppar.

Smält en klick smör i en stekpanna som tål ugnsvärme tills det börjar få lite färg och dofta hasselnöt. Fräs lök,

potatis och kål tills löken och kålen är mjuka och allt har fått lite färg. Vänd ner det mesta av spenaten och stek tills den har blivit mjuk. Slå på äggsmeten. Rör runt så att allt blandar sig ordentligt. Ställ in i 150° varm ugn och stek ca 15 min i varmluftsugn och lite längre i vanlig ugn. Låt svalna lite. Vänd upp på en stor tallrik – enklast genom att lägga fatet över stekpannan och sedan vända stekpannan upp och ner.

Lägg skinkan på bakpappersklädd plåt och rosta i 150° varm ugn i ca 10 min. Låt rinna av och stelna på lite hushållspapper. Garnera omeletten med skinkan och resten av spenaten i strimlor.