Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Gulddraken 2019: Stockholms bästa restauranger

12 feb, 2019 
AvRose-Marie Söderlund
Stockholms bästa restauranger, kaféer och barer har utsetts på Gulddraken 2019. Priset delas ut av Dagens Nyheter som granskat Stockholms krogvärld i över 40 år.
Annons

Måndag den 11 februari gick Gulddraken 2019 av stapeln på Café Opera i Stockholm. Krogpriset instiftades av DN 2001 som sedan dess årligen utsett Stockholms bästa restauranger i olika kategorier som budget, mellan och lyx.

– Gulddraken har ju delats ut sedan 2001, och de kategorier som var självklara då är kanske inte lika självklara längre. Länge var avsmakningsmenyer något som bara serverades på de lyxigaste ställena, men i dag har de blivit betydligt vanligare även på billigare krogar. Och i vilken klass placerar man ett ställe som serverar mellanrätter, där notan kan gå på allt från 500 kronor till 5000 beroende på hur mycket man unnar sig? Och är ”lyx” bara en fråga om pris eller kan det också handla om upplevelse? Sådana frågor har vi diskuterat mycket i juryn i år, säger Elin Peters, mat- och krogredaktör på Dagens Nyheter och ansvarig för juryn.

Så utses vinnarna

Juryn utgörs av den hemliga Krogkommissionen som anonymt besöker och recenserar restaurangerna vid flera tillfällen. Smakupplevelse, atmosfär, prisvärdhet och hög trivselfaktor är viktigt i alla kategorier. Ambition, fantasi, vinlista och fingerfärdighet i köket avgör också bedömningen.

Årets vinnare och motiveringar:

Krog budget: The Fishery, Brunkebergstorg

The Fishery vann Gulddraken 2019 i kategorin Krog budget.
The Fishery vann Gulddraken 2019 i kategorin Krog budget.

Brunkebergstorg 14, 08-641 01 00, webbsida  

Motivering: Vinnaren i budgetklassen visar att snabb mat inte behöver vara oengagerad eller fantasilös. Tvärtom! Här lagas alla rätter med en omsorg och generositet långt över det vanliga. Att man dessutom bidrar till att bredda Stockholms smakpalett gör upplevelsen ännu bättre.

Krog mellan: Hantverket

Hantverket vann Gulddraken 2019 i kategorin Krog mellan.
Hantverket vann Gulddraken 2019 i kategorin Krog mellan.

Sturegatan 15, 08-121 321 60, webbsida

Motivering: Med avstamp i den svenska mattraditionen gör teamet bakom årets vinnare i mellanklassen varje besök till ett härligt smakäventyr. I den lummiga matsalen möts lekfullhet och kompetens och som gäst är det bara att dras med. Det är ett riktigt hantverk, helt enkelt.

Krog lyx: Oaxen krog

Oaxen krog vann Gulddraken 2019 i kategorin Krog lyx.
Oaxen krog vann Gulddraken 2019 i kategorin Krog lyx. Foto: Magnus Ek

Beckholmsvägen 26, 08-551 531 05, webbsida  

Motivering: Här lockar man fram det absolut bästa ur de enklaste rovorna och de finaste smaksättarna, medan slitna begrepp som ”kärlek till råvarorna” och ”kunskap om hantverket” får en ny och djupare innebörd. Det är varmt, vänligt, vackert – och en upplevelse i världsklass.

Bar: Videgård

Videgård vann Gulddraken 2019 i kategorin Bar.
Videgård vann Gulddraken 2019 i kategorin Bar.

Sturegallerian/Humlegårdsgatan 17, 08-519 422 72, webbsida

Motivering: En gourmetdestination i en undangömd vrå, cocktails – och lika seriöst komponerade mocktails som utmanar traditioner. Till årets guldrakebar går vi för att umgås och uppleva den vida världens smaker, snyggt serverade med hantverkskunnande i botten och finess på toppen.

Kafé: Gast

Gast vann Gulddraken 2019 i kategorin Kafé.
Gast vann Gulddraken 2019 i kategorin Kafé.

Rådmansgatan 57, 08-27 02 22, webbsida

Motivering: Att sticka ut i Stockholms kaféutbud är sannerligen inte lätt. Men ambitionen, kreativiteten och omsorgen om gästerna gör att vi vill återvända om och om igen. Kanske är det utsikten. Kanske är det kaffet, eller pannkakstravarna? Eller så är det att vi trivs, helt enkelt.

Samtliga nominerade, som alla är värda ett besök om du är i Stockholm:

Gulddraken. Foto: Beatrice Lundborg
Gulddraken. Foto: Beatrice Lundborg

Krog budget, nominerade:

Stockholm vimlar numera av små enkla matställen. De nominerade ska servera god, vällagad mat, men det kan lika gärna vara en enkel ståservering med begränsade öppettider, smart gatumat eller en bra burgare så länge vi trivs och har trevligt.

Annons

Mahalo, Vasastan Odengatan 26
Omnipollos hatt, Hökens gata 1A
Soyokafé, Sofielundsvägen 7
Scandwich, Vattenledningsvägen 44
The Fishery, Brunkebergstorg 14

Krog mellan, nominerade:

Mellankategorin rymmer allt från enkla kvarterskrogar till ambitiösa krogkoncept som håller en hel kväll. Även prisspannet är brett, och även om man kan få betala en slant för en komplett måltid på de dyrare ställena kan man komma betydligt billigare undan genom att göra rätt val på de billigare.

Hantverket, Sturegatan 15
Ichi, Timmermansgatan 38B
Portal, St Eriksplan 1
Rinos, Svartlösavägen 52
Videgård, Sturegallerian/Humlegårdsgatan 17

Krog lyx, nominerade:

Till lyxkrogarna går vi för att få en extraordinär matupplevelse. Det betyder inte att det alltid är svindyrt – även om det så klart ofta blir det om man går ”all in”. Här ska alla upplevelser, mat, dryck, miljö och service, vara på topp och ett besök här är något vi bär med oss länge och drömmer om.

Annons

Gastrologik, Artillerigatan 14
Nisch, Dalagatan 42
Oaxen krog, Beckholmsvägen 26
Rutabaga, Södra Blasieholmshamnen 6
Soyokaze, Frejgatan 3

Bar, nominerade:

Stockholm har blivit en lysande barstad, och för att sticka ut krävs mer än gott i glaset. En nominerad bar ska ligga i framkant, utmana sina gäster och samtidigt kunna ge dem exakt det de vill ha. Alla ska känna sig välkomna, oavsett om man vill sippa på en mellanöl hela kvällen eller testa avancerade cocktails.

Ambar, Tomtebogatan 22
Cadierbaren, Södra Blasieholmshamnen 8
Papillon Bank Hotel, Arsenalsgatan 6
Tjoget, Hornsbruksgatan 24
Videgård, Sturegallerian/Humlegårdsgatan 17

Kafé, nominerade:

Ett Stockholmskafé gränsar i dag till både krog och bar. För att nomineras måste helheten inte bara vara bra utan genomtänkt. Miljön ska ha en tydlig identitet, frukostpaket och lunchsoppa ska tåla jämförelse med budget- och medelprisrestauranger. Och så vägs kärleken till kaffet in, förstås.

Bullar & Bröd, Valhallavägen 65
Café Pascal Södermalm, Skånegatan 76
Fosch artisan pâtisserie, Löjtnantsgatan 8
Gast, Rådmansgatan 5
S:t Paul bageri, Sankt Paulsgatan 24

Läs mer:

Annons