Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Halloumi kan vara ett större miljöhot än kött

01 jul, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Importen av halloumi har exploderat de senaste åren och nu kommer bakslaget: Osten kan vara ett ännu värre hållbarhetsval än kött. Det är Cyperns djurhållning och överanvändning av antibiotika som gör att WWF kan komma att rödlista osten.
Annons

I takt med att kött börjat få samma skamstämpel som flyg hos vissa miljömedvetna har intresset för att byta ut köttet mot till exempel ost ökat kraftigt. Framför allt är det den cypriotiska get- och fårmjölksosten halloumi som har fått allt större plats på tallriken. I Sverige åt vi år 2010 21 ton halloumi, och 2018 hade importen ökat till 4 000 ton.

Cypern i topp gällande antibiotika inom djurhållning

Nu visar det sig att våra goda intensioner kanske inte är så bra som vi trodde från början. Världsnaturfonden, WWF, varnar för att Cyperns djurhållning inte håller måttet för att kunna räknas som hållbar. Framför allt är det mängden antibiotika som djuren får som WWF vänder sig emot. Just Cypern ligger högst upp på listan över länders antibiotikaanvändning inom djurhållning.

– Halloumi är en av de produkterna som ersätter kött på tallriken. Om man tror att man gör ett bra val, då är det viktigt att ha ett bra underlag. Det kan faktiskt vara så att det valet är sämre än den köttbit man just valde bort. Det är en risk som vi på WWF vill belysa. Vi vill hjälpa konsumenterna att välja rätt, säger Anna Richert, matexpert på WWF till SVT.

Annons

Halloumin i sig är ofarlig

Själva osten innehåller inte antibiotika och är ofarlig att äta, det är inte där problemet ligger. Däremot ökar antibiotikaanvändningen inom djurhållningen den hotande antibiotikaresistensen, även för oss människor. Om vi inte drar ner på mängden antibiotika i stort riskerar vi en stor hälsokatastrof inom de närmaste decennierna med miljontals döda i infektioner som vi idag kan bota med just antibiotika.

I höst kommer WWF att presentera en stor konsumentmatguide där olika råvaror får olika betyg utifrån deras grad av hållbarhet och nu är det långt ifrån säkert om halloumi kommer att få grönt ljus i guiden.

Satsa på eldost

Halloumi är varumärkesskyddad och får bara tillverkas på Cypern. Så vad ska man göra om man vill grilla en god halloumi men undvika att gynna en ohållbar djurhållning?

Det finns andra alternativ. Akta dig däremot för grilloumi som idag också tillverkas på Cypern. Håll istället ögonen öppna efter ostar med namn som grillost eller stekost som är halloumiliknande ostar med ursprung från andra länder än Cypern. Är du ute på roadtrip och trillar in på en gårdshandel där du hittar eldost så är det Svenska gårdsmejeristers svar på halloumi.

Foto: TT

Källa: SVT

 

Läs mer:

Annons