Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hälsocoachens varma puylinser med päronsallad

14 okt, 2015 
AvLotta Hansson
Elenore Bendel Zahn
Annons
Elenore Bendel Zahn

Hon är lite av en revolutionär och vill gärna skaka om i syfte att skapa en bättre värld. Eleno­re Bendel Zahn bor på landet en bit utanför Ystad i Skåne med sin man Fabian och deras lille son Caspian.

– Jag har haft en stark känsla för jorden ända sedan jag var li­ten. Känt en vördnad för allt den ger. Så egentligen var steget till att börja odla inte så långt.
Vilken typ av mat fokuserar du på?

– Jag äter själv säsongsbaserat vegetariskt, i perioder har det va­rit helt veganskt och ibland mest raw food. Numera äter jag både ägg och ost, om jag vet att det kommer från djur som har det bra. Men min uppgift är att väcka lust, inte att ge pek­pinnar. Jag tror att det är jätteviktigt att man inte försöker skapa sig en identitet genom vad man äter eller inte, utan att man äter för att må bra.
Dina tre favoritråvaror?

Annons

– Avokado (om jag någonsin får ett växthus ska jag försöka odla egna), citron och så något grönt nyskördat.
Vad gör du i dag?

– Jag driver mitt företag Earth­sprout, www.earthsprout.com, som delvis är som en blogg med recept och inspiration, och så håller jag föredrag och workshops. Jag har en webbshop med min egen nordiska superfood-blandning. Och så frilansar jag, skriver recept, artiklar och fotograferar. Jag har även kommit med en app: 30 Raw Food Breakfasts, som finns att ladda ner från App Store.
Planer för den närmaste tiden?

– Det blir fler appar i samma serie, nya workshops, mer recept och massor med annat. Vem vet vad som väntar?

VARMA PUYLINSER  MED PÄRONSALLAD

(2–4 personer)
Linser:
2  1/4 dl puylinser
2  1/2 dl vatten
2 lagerblad
3 kryddpepparkorn
några kvistar färsk rosmarin
1/2 msk salt
Sallad:
1 stor broccoli, bara buketterna
1/4 färskt kålhuvud
2 nävar färsk bladspenat
1/4 päron
Dressing:
1 msk olivolja
1 msk sesamolja
1 msk kokosmjölk
1/4 tsk malen vitpeppar
1/2 tsk malen ingefära
1/4 tsk salt
Till servering:
1 kanelstång

Annons

Beredning: Skölj och koka linserna i vattnet med kryddor och salt, se koktid på förpackningen, men de får inte bli mosiga. Häll av ev vatten och plocka bort kryddorna.

Skölj och ånga broccolin, 2–3 min, buketterna ska fortfarande vara krispiga. Skär kålen så tunt som möjligt, gärna på mandolin. Blanda kål och spenat i en skål och knåda blandningen med händerna tills den har mjuknat lite. Skiva päronet tunt. Blanda ingredienserna till dressingen i en liten skål.

Blanda broccolin med de varma linserna. Häll på dressingen och blanda väl. Tillsätt kål och spenat och vänd samman. Lägg upp på tallrikar och fördela päronet över. Riv lite kanel över.

Annons