Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Här är grönsakerna som innehåller mest protein

22 mar, 2019 
AvKatarina Mattsson
Gröna grönsaker på ett bord
Att kött, fisk och nötter innehåller mycket protein känner vi till vid det här laget men hur mycket protein kan vi förväntas oss av vanliga grönsaker egentligen? Här listar vi de mest proteinrika grönsakerna.
Annons

Att förvänta sig att några skivor gurka eller rädisor ska höja proteinintaget i salladen är att hoppas på för mycket; 100 gram gurka innehåller knappt ett gram protein och samma mängd rädisa innehåller ännu mindre. Men slänger du i stället i en näve sockerärtor eller böngroddar i salladskålen så höjer du intaget rejält.

Proteininnehållet i ett livsmedel skiljer sig också väsentligt åt beroende på om det är färskt, torkat, stekt, kokat eller konserverat.

Till exempel så innehåller 100 gram torkade sojabönor 34 gram protein medan kokade ”bara” innehåller 13 gram. Så är man intresserad av att veta vad man verkligen får i sig så är det alltid värt att ha i åtanke vilken status livsmedlet är i.

Broccoli kokt

Broccoli innehåller massor av nyttigheter som bland annat C-vitamin, K-vitamin, A-vitamin, B-vitamin, zink och fosfor. Fibrerna i broccoli har även visat sig kunna sänka kolesterolnivåerna i blodet.

Annons

Protein per 100 gram: 2,4 (rå: 3,5)

Basilika

Utöver att vara proteinrik anses basilika också ha en ångestdämpande effekt eftersom den innehåller fytokemikalier, som enligt en del studier håller nere nivån av kortisol.

Protein per 100 gram: 2,5

Fänkål

Fänkål innehåller nästan lika mycket kalium per mått som bananer och är bra för matsmältningen. Fänkålen har också slemlösande egenskaper som kan verka lindrande vid luftrörsproblem, hosta eller bronkit.

Annons

Protein per 100 gram: 2,8  (både rå och kokt)

Gräslök

Gräslök innehåller både krom, nyttiga fibrer, C-vitamin och flavonoider (antioxidanter). Löken hjälper också till att sänka kolesterolvärdet samt balanserar blodsockernivåerna.

Protein per 100 gram: 2,8

Krasse

100 gram krasse innehåller 200 procent av ditt dagliga rekommenderade intag av K-vitamin och är även rik på ämnet PEITC som forskare tror kan förebygga cancer. En studie publicerad i The American Journal of Clinical Nutrition pekar på att 85 gram rå vattenkrasse varje dag kan reducera DNA-skador som är kopplade till cancer med 17 procent.

Annons

Protein per 100 gram: 2,9

Majskolv kokt

Liksom potatis så anses ofta majs vara en grönsak som inte innehåller så mycket nyttigheter men proteinhalten är det inget fel på.

Protein per 100 gram: 3,3

Spenat

Färsk spenat är fullproppad med K-vitamin, lutein och betakaroten som är bra för hjärnan. Spenat är också rikt på ett ämne som heter thylakoider som stimulerar tarmhormoner som dämpar sötsuget och kan leda till viktminskning.

Annons

Protein per 100 gram: 3,3

Sockerärtor

Sockerärtor är rika på fiber, C-vitamin och folat som är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och bildningen av röda blodkroppar.

Protein per 100 gram: 3,4

Dill

Trädgårdsörten dill är rik på kalcium  och magnesium som i kombination hjälper till att förebygga benskörhet.

Annons

Protein per 100 gram: 3,7

Nässlor förvällda

Förutom att nässlor är ett besvärligt ogräs så är de också packade med näringsrika ämnen som järn, karotin, C-vitamin och A-vitamin samt de flesta viktiga mineraler.

Protein per 100 gram: 4

Alfalfagroddar

Alfalfagroddar innehåller järn, magnesium, zink, selen och A-vitamin som är bra för synen och kroppens slemhinnor.

Annons

Protein per 100 gram: 4

Vita bönor kokta

Det är inte utan anledning som FN för några år sedan utnämnde 2016 till ”det internationella året för baljfrukter”. Baljväxter innehåller mycket näring, är energisnåla och behöver väldigt lite vatten i jämförelse med andra proteinkällor.

Protein per 100 gram: 8  (okokta: 22)

Linsgroddar

Innehåller bland annat vitamin B1 och B2, C-vitamin, folsyra, zink, kalcium och järn samt fibrer som är bra för tarmen.

Annons

Protein per 100 gram: 9

Sojabönor kokta

Okokta sojabönor, eller edamamebönor, innehåller så mycket som 34 gram proteiner men även kokta innehåller mycket protein. Generellt innehåller bönor också mindre kalorier jämfört med till exempel kött, men är desto mer mättande.

Protein per 100 gram: 11  (okokta: 34 )

Sojabönsgroddar

Sojabönsgroddar innehåller mer protein än kokta sojabönor, eftersom de äts råa. De innehåller också rikligt med fosfor, kalium, vitamin B1, B3 och B9.

Annons

Protein per 100 gram: 13,1

Vetegroddar

100 gram vetegroddar ger hela 40 procent av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen. Groddarna innehåller också väldigt mycket kostfibrer, cirka 14 gram fibrer per 100 gram, som är bra för matsmältningen.

Protein per 100 gram: 27,5

Källa: Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas

Foto: TT

Läs mer:

Annons