Inför årets upplaga av White Guide har närmare 800 restauranger över hela landet testats och bedömts. 600 av dem kvalade in i den välrenommerade restaurangguiden och nu har några av dem belönats med priser på White Guide Gala i Stockholm.

Hela listan: Alla restauranger i White Guide 2018

Alla vinnare på White Guide Gala 2018. Foto: Markus Crépin Sundström

Alla vinnare på White Guide Gala 2018. Foto: Markus Crépin Sundström

– Den svenska matkulturen har utvecklats snabbt de senaste åren – de krogar som inte hänger med kommer ofelbart att halka ner på listorna. Vi ser också med glädje att allt fler krogar är föredömen i samhället när det gäller ekologi, hållbarhet och återbruk, säger Mikael Mölstad, en av grundarna till White Guide.

Galans finaste pris, Årets Bästa Restaurang, gick till nyöppnade Frantzén i Stockholm. Restaurangen belönades även nyligen, som första svenska restaurang, med tre Michelinstjärnor.

Samtliga vinnare 2018:

Årets Bästa Restaurang: Frantzén, Stockholm
Motivering: För att ha skapat en ny kultplats för gastronomi i högsta divisionen, där inga ansträngningar sparats och inget lämnats åt slumpen för att leverera en restaurangupplevelse som kombinerar kulinariskt artisteri med ett värdskap i världsklass.

Årets Stjärnskott: Ichi, Stockholm
Motivering: För att med sparsmakad japansk elegans ha skapat en storartad smakupplevelse där Kyoto möter Stockholm med service och matpresentationer på högsta nivå.

Årets Banbrytare: Rutabaga, Stockholm.
Motivering: För att ha modet och kreativiteten att erbjuda en ny typ av modern finkrogsupplevelse där grönsaker har uppgraderats från tillbehör till tallrikens stjärnor.

Årets Serviceupplevelse: Frantzén, Stockholm
Motivering: För att ha gett fine dining en ny modern definition, där varje gäst behandlas ”furstligt informellt” av ytterst kompetent personal i varje fas av besöket från första till sista hisstur.

Årets Merroir Award: Tak & Unn, Stockholm
Motivering: För att ha gift ihop nordisk västkust och asiatisk östkust i två högprofilerade paketeringar som på var sitt sätt bjuder på maritim gastronomi på hög höjd.

Årets Terroir Award: SAV, Tygelsjö
Motivering: För att genom sin gastronomi med stor kunskap och ren glädje förmedla sydsveriges alla terroirer till sina gäster – från djupaste skog till öppnaste åker.

Årets Värt en Resa: Falkenberg
Motivering: För att ha skapat en grogrund för entusiastiska matentreprenörer att utveckla en kreativitet som gjort staden till en spännande svensk restaurang-destination.

Årets Hjärtekrog: Familjen, Göteborg
Motivering: För att ha skapat en hjärtlig och välkomnande restaurangmiljö där personal och prisvärde lockar olika typer gäster att känna sig som en del av den familjära stämningen.

Årets Dryckesupplevelse: Folii, Stockholm
Motivering: För att med stort yrkeskunnande, engagemang och personlighet ha skapat en ny typ av vinbar där upplevelsen i glaset maxas med hjälp av en levande vinlista, service, mat och ambience.

Årets Ljudmiljö: Taverna Brillo, Stockholm
Motivering: För att på ett designmässigt kreativt sätt ha skapat en ljudmiljö som gynnar det goda samtalet trots en krävande lokal där olika verksamheter blandas.

Årets Hållbara Gastronomi: Volt Restaurang, Stockholm
Motivering: För att ha kombinerat en hög innovationsnivå vad gäller smak och teknik med en ambitiös strategi för att främja hållbara och ekologiska råvaror.

Årets Rising Star: Emma Shields, Flickan, Stockholm
Motivering: För att med stor kunskap och ambition utveckla och utmana både sig själv och köken hon representerar. Och för att vid ung ålder redan nått tävlingsframgångar både nationellt och internationellt.

Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen: Roots of Malmö, Malmö
Motivering: För att med inspiration från en mångtusenårig tradition av fermenterade tedrycker ha skapat en bubblande törstsläckare packad med nyttigheter och präglad av nyskapande smaksättningar från naturens skafferi.

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning: Malin Söderström, Stockholm
Motivering: För att med en jordnära matfilosofi under många år ha varit en inspirerande förebild i en mansdominerad kockvärld genom både tävlingsengagemang, utbildningsprogram och framtidsorienterade krogprojekt.

whiteguide.se kan du läsa mer om vinnarna.

BILDEXTRA: Kika in i Björn Frantzéns restaurang

Björn Frantzén driver Restaurang Frantzén.

Björn Frantzén driver Restaurang Frantzén.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Foto: White Guide