Hel grillad kyckling

(4 personer)
1 hel kyckling

1 msk soja

1 msk majsolja

1 nypa chiliflakes

salt och peppar

2 dl majonnäs

2 msk sweet chili-sås

2 avokador

1 knippa färsk lök

olivolja

1 paket minimajs

2 nävar blandade tomater

1 kruka koriander

Beredning: Klipp upp kycklingen längs med ryggbenet och knäck till så att det går att vika ut den platt på en plåt. Blanda soja med majsolja och en nypa chiliflakes och pensla kycklingen med det. Salta och peppra och förstek kyck­lingen i 170° varm ugn i 45 min. Rör majonnäs med sweet chili i en skål, ställ åt sidan. Dela avokadorna på mitten och ta ut kär­norna. Ansa löken och skär bort röt­terna samt den översta biten av stjälken. Häll lite olivolja över grönsakerna.

Lägg den förstekta kycklingen på grillen och grilla på båda sidor tills innertem­peraturen visar 70°. Köttsaften ska vara klar, ej rosa. Låt gärna kycklingen vila en stund före serveringen.

Grilla avokado, lök och majs tills de har mjuknat något och fått fina grillränder. Lägg upp kycklingen och de grillade grönsakerna på ett fat, strö över skurna tomater och koriander. Krydda med salt, peppar samt lite chiliflakes och servera tillsammans med chilimajonnäs.

AV CAROLINE DAFGÅRD

FOTO JOHANNA ÅKERBERG KASSEL

Mer läsning

Femina