Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hitta rätt i salladslandet

21 aug, 2009 
AvFemina
Annons
sallad-i-tralada

HÅLL KOLL PÅ

● Färgen, som ska vara frisk och kraftig.

● Bladen, som ska vara hela och inte skadade eller gula i kanterna.

● Spänsten. Slak sallad gör ingen glad.

● Sallader som ligger i påsar ska man var extra noga med. Det händer att den har börjat surna. Kolla datum förförpackningsdag noga.

ROMANSALLAD

En sallad med smak och krispighet. Passar att blandas med andra salladssorter. Vacker med långa krispiga blad och säljs numera året om i kruka. Odlad på friland blir den betydligt större och får en kraftigare smak. Caesarsallad görs på romansallad.
LOLLO ROSSO

Har en mild och söt smak. Salladen är spröd och går lätt att riva. Går bra att blanda med andra salladssorter eller grönsaker, men det är inte nödvändigt. Dekorativ med sina krusiga och rödfärgade toppar.
MACHÉSALLAD

Annons

Kallas även för fältsallad eller vintersallad. Växer året om och tål frost. En dekorativ sallad som passar att blandas med andra salladssorter.
LOLLO BIONDO

Smakar milt och sött. Används antingen ensam eller blandad tillsammans med andra salladssorter.
ROSÉSALLAD ELLER ROSENSALLAD

Härstammar från trakterna kring Medelhavet och har en rätt bitter smak. Blandad med andra salladssorter ger den salladen en vacker färg och en bra smakbrytning.
RUCOLA

En sallad med speciell smak som blivit väldigt populär. Jättegod både tillsammans med andra sallader och som ensamsallad med lite olivolja och salt. Rucola säljs mer och mer i påse. Men var försiktig med påsarna. Salladen kan se frisk ut men ibland har den legat för länge och det upptäcker man inte förrän man kommer hem. Kolla datumen!
EKBLADSSALLAD

Dekorativ med kraftiga blad som skiftar från grönt till rödbrunt. Bladen bildar inget huvud. Smaken är saftig och fyllig och passar att användas som ensam sallad. Den tål rätt kraftiga dressingar.
ENDIV

Har en besk smak och kan användas rå i sallader, som diptillbehör eller på ostbrickan. Kokt eller bräserad är den en delikatess. Skär bort stammen med en spetsig vass kniv om du inte gillar beskan, för det är främst där den sitter.
KRISPSALLAD

En korsning mellan isbergssallad och friséesallad. Härligt krispig, därav namnet. Säljs i kruka och har frisk mild smak.

AV JAN-ERIK HAGBOHM

Annons