Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Hitta rätt olja

21 sep, 2010 
AvFemina
Annons
olja-som-halls-pa-sked

EN GYLLENE REGEL

Varmpressade oljor kan hettas upp utan att förstöras. De går alltså bra att använda till stekning och fritering. Kallpressade oljor passar bäst till dressingar och som smaksättare.

GODAST

De så att säga ”bästa” oljorna är de kallpressade. De är utan tillsatser och har en hög smak som sätter en härlig prägel på matlagningen.

NYTTIGT

Vegetabiliska oljor, det vill säga de som pressas ur frön och frukter, innehåller fleromättade fetter och är därmed nyttigare än till exempel smör, ister och kokosfett som innehåller mättat fett.

NEUTRALA

• druvkärneolja

• majsolja

• rapsolja

• solrosolja

• matolja, som är en blandning av olika oljor

KARATÄRISTISKA

• olivolja

• jordnötsolja

• sesamolja

• valnötsolja

Annons

TILL STEKNING & FRITERING

De ska vara varmpressade, så att de tål höga temperaturer.

• solrosolja

• majsolja

• sojaolja

• rapsolja

• matolja

• druvkärneolja

• olivolja

SMAKSÄTTARE
Till salladen:

• olivolja

• hasselnötsolja

• valnötsolja
Till asiatiska rätter:

• sesamolja, det räcker med några droppar

• jordnötsolja

MAJONNÄS

Till majonnäs ska man använda en så neutral olja som möjligt, till exempel varmpressad rapsolja. Om man önskar går det bra att smaksätta majonnäsen i efterhand med några droppar av annan olja.

TIPS!

Givetvis har olika oljor olika användningsområden och olika smak. Men för att hitta den ultimata oljan måste du pröva dig fram till vilken

som passar just dig och din smak bäst.

Foto Colourbox

Annons