Gräddsås och vitkål är så klart aldrig fel. Men savojkål och tomatsås gör dolmarna lite mer spännande och festfina.

SAVOJKÅLDOLMAR I TOMATSÅS

(4 personer)

Tidsåtgång: 1 timme

8 stora blad av savojkål

300 g nötfärs

3 dl kokt jasminris

1 dl finhackad gul lök

2 dl grädde

1 msk dijonsenap

1/2 tsk rivet citronskal

2 msk finhackad salvia

salt och peppar

sirap

smör till dolmarna

3 dl hönsbuljong

SÅS:

4 solmogna tomater (ca 300 g)

1 gul lök

saft av 1/2 citron

1 vitlöksklyfta, pressad

2 msk olivolja

1 msk balsamvinäger

salt och peppar

TILL SERVERING:

kokt potatis

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 175°.

2. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Lägg ner kålbladen och koka dem mjuka, 4–5 min. Ta upp med hål-slev och lägg ut bladen på en kökshandduk.

3. Blanda färs med kokt ris, finhackad lök, grädde, senap, rivet citronskal och finhackad salvia. Smaka av med salt och peppar.

4. Fördela färsen i mitten på kålbladen och rulla ihop till dolmar. Lägg dolmarna i en smord form. Ringla över lite sirap och toppa varje dolme med en tunnhyvlad smörskiva.

5. Häll buljongen runt om och lägg ett smörpapper över. Ställ in i den varma ugnen och tillaga i ca 40 min.

6. Gör såsen under tiden. Skär bort fästet på tomaterna och skär dem i mindre bitar.

7. Lägg ner tomatbitarna i en kastrull tillsammans med hackad lök, citronsaft, pressad vitlök, olivolja och balsamvinäger. Låt småputtra i ca 20 min. Smaka av med salt och peppar

8. Servera dolmarna tillsammans med tomatsåsen och kokt potatis.

 

KALVSTEK MED MAJO

(4 personer)

Tidsåtgång: 1 timme

ca 1 kg ytterfilé eller innanlår av kalv

salt och nymalen svartpeppar

smör till stekning

2–3 dl kalvbuljong

TILL SERVERING:

sardellmajonnäs, se recept här intill

gremolata, se recept här intill

kokt potatis, gärna färsk när det finns

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 175°.

2. Putsa köttet från hinnor och senor. Krydda steken med salt och peppar

runt om.

3. Hetta upp en stekpanna som tål ugnsvärme och lägg i en klick smör. Bryn köttet runt om på hög värme så

att det får fin färg.

4. Ställ in pannan i den varma ugnen och stek tills innertemperaturen visar 60°. Ta ut steken och vira in den i aluminiumfolie.

5. Koka ur stekpannan med buljongen.

6. Skär upp steken i tunna skivor och servera tillsammans med skyn, majonnäsen och gremolatan. Kokt potatis är gott till.

SARDELLMAJONNÄS

1 äggula

1 tsk dijonsenap

2 raka sardellfiléer

1 dl rapsolja

1 liten vitlöksklyfta

salt och peppar

BEREDNING:

1. Blanda äggulan med senap och riktigt finhackade sardeller i en skål.

2. Tillsätt oljan droppvis under omrörning.

3. Pressa ner vitlöksklyftan och smaksätt med salt och peppar.

GREMOLATA

1/2 dl finhackad persilja

2 finhackade vitlöksklyftor

rivet skal av 1/2 citron

BEREDNING:

1. Blanda finhackad persilja med mycket finhackad vitlök och rivet citronskal.

2. Servera.

A och O när man serverar kyckling är att se till så att den är riktigt klar. Pröva därför alltid med sticka. Köttsaften ska vara klar, inte rosa.

UGNSBAKAD KYCKLING

(4 personer)

Tidsåtgång: 1½ timme

1 hel majskyckling à ca 1,2 kg

saft av 1/2 citron

salt och peppar

2 msk olivolja

5 dl kokande hönsbuljong

2 morötter

1 litet fänkålshuvud

400 g butternutpumpa

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

saft av 1 apelsin

ca 1 msk rivet apelsinskal

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 175°.

2. Pressa citronsaften över kycklingen, både ut- och invändigt. Krydda sedan med salt och peppar.

3. Lägg över kycklingen i en eldfast form och ställ in i den varma ugnen.

Ta ut kycklingen efter 10 min och

ringla olivolja över. Stek i ytterligare

ca 10 min, häll på buljongen och stek

i ytterligare ca 25 min.

4. Under tiden: Ansa grönsaker och lök. Skär dem i bitar. Lägg bitarna i formen med kycklingen och stek i ytter-ligare ca 30 min. Totalt ska kycklingen steka i ca 1 tim och 15 min.

5. När kycklingen är klar, sila ner skyn

i en kastrull. Tillsätt apelsinsaften och lite av skalet och låt koka i ca 10 min. Smaka av med salt, peppar och ev lite mer apelsinskal.

6. Skär upp kycklingen och servera tillsammans med grönsakerna och skyn.

KÖTTBULLAR MED EXTRA STING

(4 personer)

Tidsåtgång: 45 minuter

600 g blandfärs

2 msk dijonsenap

3/4 dl crème fraiche

2 ägg

1 finriven gul lök

1 dl ströbröd

1 tsk spiskummin

salt och peppar

smör till stekning

POTATISMOS:

6–8 potatisar av mjölig sort

50 g rotselleri

ca 4 dl gräddmjölk

4 vitlöksklyftor

1/2 dl olivolja

ev 50 g smör

salt och malen vitpeppar

FRITERAD LÖK:

1 stor gul lök

3/4 dl rapsolja

TILL SERVERING:

2 dl lingon (finns frusna att köpa)

BEREDNING:

1. Blanda alla ingredienser till färsen, smaka av med salt och peppar. Provstek gärna en klick för att smaka om smeten är rätt kryddad och har rätt konsistens.

2. Forma färsen till små bollar.

3. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och kana ner bullarna i pannan. Låt steka på medelvärme tills de är genomstekta och har fin färg runt om.

4. Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Skala och skär rotsellerin i små tärningar. Koka sedan potatis och rotselleri mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av.

5. Koka upp gräddmjölken tillsammans med pressade vitlöksklyftor och olivolja.

6. Stöt potatisen i lite av gräddmjölken och späd med mer gräddmjölk till önskad konsistens. Blanda ev ner smör. Vispa moset luftigt med en ballongvisp. Smaka av med salt och peppar.

7. Skala och skiva löken i 5 mm tunna skivor. Dela skivorna i ringar.

8. Hetta upp oljan i en kastrull. Lägg ner lökringarna och fritera dem tills de har fin färg. Plocka upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

9. Servera köttbullarna med mos, lingon och friterad lök.

Tips:

• Enklaste sättet att rulla köttbullar är att skölja händerna i kallt vatten och sedan forma färsen med blöta händer. Lägg upp köttbullarna på en lite blöt tallrik som sköljts i kallt vatten. Då går allt mycket lättare och det blir inte så kladdigt.

• Sist men inte minst, stek köttbullarna i omgångar. Steker man för många åt gången börjar det koka i pannan och köttbullarna blir kokta

i stället för stekta.

(4 personer)

Tidsåtgång: 35 minuter

ca 800 g torskrygg

eller torskfilé

salt och malen vitpeppar

3 hårdkokta ägg

400 g vit sparris

smör till stekning

75 g smör

ca 3/4 dl hackad dill

1 dl färskriven

pepparrot

TILL SERVERING:

gärna nykokt potatis

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 100°.

2. Krydda fisken med lite salt och finmalen vitpeppar.

3. Skala och hacka äggen.

4. Skär bort ca 4 cm av den nedre delen på sparrisen. Skala sedan sparrisen från knoppen och nedåt. Koka sparrisen mjuk i lättsaltat vatten (10-15 min), pröva med sticka. Håll sparrisen varm.

5. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek torsken så att den får lite stekyta. Vänd på fisken och låt den bli klar i ugnen, ca 10 min.

6. Bryn smöret i en kastrull eller en liten stekpanna.

7. Lägg upp fisken på varma tallrikar tillsammans med ägg, dill, sparris och riven pepparrot.

8. Servera med det brynta smöret och kanske kokt potatis.

FISKGRATÄNG

(4 personer)

Tidsåtgång: 55 min

600 g vit fisk, t ex sej

400 g räkor med skal (200 g skalade)

1 knippa grön sparris

2 gula färska lökar

1 knippa dill

65 g färsk spenat

1 burk musslor i vatten, 125 g

SÅS:

2 msk finhackad gul lök

1 dl vitt vin

3 dl grädde

1 fiskbuljongtärning

salt och malen vitpeppar

MOS:

600 g potatis av mjölig sort

ca 1/2 dl rapsolja

2 äggulor

salt och peppar

TILL SERVERING:

citronskivor

BEREDNING:

1. Värm ugnen till 225°.

2. Skala potatisen och skär den i bitar.

3. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa med potatisstöt. Blanda ner rapsolja och äggulor och vispa moset slätt. Smaka av med salt och peppar. Spritsa eller klicka ut moset i kanten på en ugnsfast form.

4. Såsen: Koka finhackad gul lök i vin och grädde tillsammans med buljongtärningen. Koka tills såsen tjocknar något, ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.

5. Fördela fisk, skalade räkor, sparris, lök i kvartar, dill, spenat och musslor innanför potatismoset i ugnsformen. Häll såsen över.

6. Ställ in formen i den varma ugnen och tillaga

i ca 30 min.

7. Servera tillsammans med citron i skivor.

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO PETER KAM

Fler läckra middagsrecept:

Lax i ugn med sweet chili

Stekt fisk med bondbönor

Fisktacos på lax

Kryddiga färsbiffar

Burritos med bönsalsa