De som älskar att se kockar i världsklass briljera i kreativ matlagning kommer nu att få sitt lystmäte. Four Hands Menu som har premiär på Viaplay den 16 november, kommer att visa vad som händer när man ger kockar fria händer och tillgång till varandras kök, passion för mat, kreativitet och skicklighet.

I varje avsnitt är det två kockar från olika delar av världen som möts. Hur mötet blir är det ingen som vet innan programmet spelas in, men Niklas Ekstedt har varit med och valt ut vilka kockar som ska figurera i programserien.

– Jag ville skapa nästan som en Tinder-dejt för kockar och skicka runt dem till varandra så att de får träffas, säger han.

Four hands menus inget nytt

Nu behöver ju inte kockarna svajpa varken höger eller vänster, för det är inget kärleksdejtande det handlar om, utan de heta mötena äger rum i köket. Niklas Ekstedt berättar att det här med four hands menu, att kockar träffas för att skapa menyer och spela fyrhändigt i varandras kök, är ganska vanligt. Men det är inte alltid helt oproblematiskt att bli inbjuden till någon annans krog för att laga mat, det finns trots allt ett starkt revirtänk inne i köken.

– Det blir sällan problem, men man märker det på de andra kockarna, att de blir ordentligt på tårna när det kommer in en kock utifrån och ska vara med i processen, säger Niklas Ekstedt.

Fävikens Magnus Nilsson och amerikanska kocken David Chang möts i ett avsnitt av Four Hands Menu.

Fävikens Magnus Nilsson och amerikanska kocken David Chang.

David Chang till Fäviken

När kameran slås på är ingenting förutbestämt, inga rätter, råvaror eller tekniker, utan allt skapas från grunden i varje avsnitt. De sex avsnitten beskriver hur de här mötena går, men de ska också öppna upp våra ögon för den mångfald som finns bland kockar. Programmen har spelats in på restauranger i olika delar av världen, till exempel på Filippinerna och Färöarna, i Frankrike och i Sverige där den amerikanska kocken David Chang gästar Magnus Nilsson i Fäviken. Spridningen på kockarnas ursprung och mötena med andra matkulturer förstärker kockarnas olikheter.

– Kockar är väldigt olika, men i teveprogram idag porträtteras ungefär samma stil av kockar. Det är i allmänhet vita män i 35-årsåldern som slår en majonnäs. Vi vill visa hur olika kockar är och visa en mångfald, säger Niklas Ekstedt som beklagar att kvinnor ofta glöms bort.

– Det är inte självklart att kvinnor kommer med i den här typen av program – tyvärr, säger han.

Adeline Grattard lagar mat tillsammans med Gabrielle Hamilton i Four Hands Menu.

Franska Adeline Grattard möter Gabrielle Hamilton från New York.

Kvinnliga kockar möts i Paris

I Four hands menu finns däremot ett flertal av världens främsta kvinnliga kockar med. Ett av de mest spännande mötena i serien, enligt Niklas Ekstedt, är när franska stjärnskottet Adeline Grattard lagar mat tillsammans med Gabrielle Hamilton som just utsetts till New York främsta kock.

Niklas Ekstedt säger att skillnaden mellan Four Hands Menu och andra matprogram är att det inte är en tävling eller ens ett porträtt av en kock, utan fokus ligger på att få komma så nära den kreativa processen inom matlagning som möjligt.

Four Hands Menu har premiär på Viaplay den 16 november.

Läs mer:

8 favoriter från Niklas Ekstedts kökskollektion för Åhléns

Köksknepen alla hemmakockar bör känna till

 

Foto: Viaplay