Jordgubbstartelett

(4 personer)
2 frysta smördegsplattor
1 äggula
3/4 dl florsocker
1/2 dl balsamvinäger
ca 5 dl färska jordgubbar
1 dl vaniljyoghurt
florsocker

Beredning:

Låt smördegen tina och kavla ut plattorna till dubbel storlek. Skär upp i 8 plattor, ca 7×7 cm stora Stansa ut ett hål, ca 5 cm i diam, på fyra av plattorna. Lägg en deg­platta med hål ovanpå varje platta utan hål. Pensla försiktigt med uppvispad äggula, obs ej snittytorna. Lägg över på smord eller bak­papperklädd plåt och grädda i 200° varm ugn tills de börjar få lite färg, ca 10 min. Rör ur florsockret i balsamvinägern. Lägg ner skivade jordgubbar och låt stå och marinera i ca 30 min. Rör om då och då. Före serveringen: Lägg lite vaniljyoghurt på smördegen. Låt jordgubbarna rinna av och fördela ovanpå yoghurten. Pudra lite florsocker över. Servera!

Av Jan-Erik Hagbohm