1. 30 odödliga rätter, Daniel Crespi & Mikael Einarsson (Natur och Kultur)

För den som gillar klassiker är 30 odödliga rätter ett måste. Recept på smördegsinbakad Beef Wellington, marseillansk Bouillabaise, lyxig Sjötunga Walewska och Spaghetti alle Vongole avlöser varandra i denna receptkavalkad. Det är den kända krögar/sommelier-duon Daniel Crespi och Mikael Einarsson som står bakom denna kokbok.

2. Shakshuka, Nidal Kersh (Bonnier Fakta)

Nidal Kersh är mannan bakom trendiga Falafelbaren på Södermalm i Stockholm. Nidal tar oss med till Jerusalem och regionerna runt staden. Den första svenska kokboken med mat från detta område. Helt klart en bok för den nyfikne foodien som lär sig laga att från manakish, shawarma, baba ganouj och baklava till nybakade pitabröd.

3. Sallad, Tommy Myllymäki (Natur och Kultur)

Den kända kocken Tommy Myllymäki lär i sin bok Sallad ut hur en bäst hanterar grönsaker och blad, dressar dem, blandar olika smaker och får till bra konsistenser med hjälp av olika toppings som krutonger och nötter. Perfekt för den som vill äta mer grönt men också för den som vill lära sig nya smakkombinationer eller salladsklassiker.

4. Malmö Cooking, Min stad – vår mat, Titti Qvarnström och Karin Ericson (Norstedts)

5. Det goda gröna, Karolin Jönsson (Norstedts)

Det här är boken för den som vill ta kontroll över maten den äter. Boken är indelad i fem kapitel: trädgårdslandet, växthuset, fruktträdgården, örtagården och den vilda trädgården, med recept i varje kapitel. Så känner du någon som är redo att satsa på att hantera allt från jord till bord – då denna boken en perfekt julklapp. Karoline Jönsson, som tidigare bloggade här på Femina, har även släppt ”Den goda gröna julmaten” – perfekt som adventspresent till den som vill laga mer grönt i jul.

6. Happy Food, Niklas Ekstedts och Henrik Ennarts (Bookmark)

Bara namnet Niklas Ekstedt gör att boken borde tilltala en foodie. Den kända krögaren har tillsammans med Henrik Ennarts skrivit Happy Food där de menar att mat och lycka går hand i hand. En djupdykning i vår tarmflora som resulterat i recept på en antiinflammatorisk hamburgare och rödbetsdryck som tydligen ska fungera som viagra.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.