Att det kastas mycket mat är ett problem världen över. Enligt Naturvårdsverket slänger en svensk familj på fyra personer ett kilo mat varje dag – ja, dag! Det blir 97 kilo mat per person och år. Vi vet ju att mycket av maten vi slänger egentligen hade hållit några dagar till i kylen eller att vi hade kunnat laga något gott av det som istället hamnade i soporna, mest för att vi inte orkade.

För att ändra på attityder och för att uppmärksamma sätt man kan minska sitt matsvinn på har Livsmedelsverket skapat ett helt gäng nyord på ”svinniska” som du kan lära dig och använda när du pratar om hur du gör för att minska ditt.

Och om du blir osäker på uttal så finns också uttalshjälp.

Bäst-före-snooza [’bästföre-snoozah]

Du vet att maten oftast håller bra mycket längre än bäst-före-datumet anger? Om du förlänger livslängden på maten genom att lukta och smaka på den istället för att förpassa den till sopen när bäst-före-datumet har kommit kan du säga att du bäst-före-snoozar.

Dekantera [de-kant:erah’]

Nej, nu menar vi inte att lufta ett fint vin, utan att skära bort kanterna på hårdosten som har blivit lite möglig. Till skillnad från mögligt bröd, där mögelsporerna finns i hela brödet, inte bara i mögelfläcken, så kan du lätt äta osten om du skär bort möglet.

Kaoskomponera [’kaos:komp-ånerah]

Låt fantasin flöda och hitta på nya rätter av de rester och ingredienser du har hemma i kylskåpet och skafferiet istället för att slänga bort och köpa nytt.

Klimatklipp [klim:at-klipp’]

Spara pengar och miljön genom att köra klimatklipp, alltså köpa mat från de där vagnarna med varor som snart går ut i datum men som fortfarande funkar finfint att laga mat på.

Klimatro [klim:at-roooh’]

Du vet den där underbara känslan som infinner sig när man klarar sig ifrån att slänga mat. Efter en vecka utan att ha slängt mat kan du sjunka in i den underbara klimatron.

Kylchilla [tjyyl:tjillah]

Vet du hur kallt du har i kylen? Sänk lite och sedan kan du bara chilla när du vet att maten håller längre.

Restotto [’rest:ottoh]

Laga en restotto av överblivet ris.

Risotto? Eller restotto?

Det vankas fest och du har en stor bunke överblivet ris i kylen. Bjud på restotto, alltså en härlig festrätt som du snor ihop med hjälp av riset.

Restsamtal [rest-samtahl’]

På väg till affären när du går från jobbet? Slå ett restsamtal hem först och kolla vad som redan finns hemma innan du köper en ny laddning mat.

Svinntage [svinn-tidsch’]

Fördelen du upplever när gårdagens middag har fått stå till sig och är ännu godare dagen efter.

Svinnventera [svinn-vent:era]

Du vet den där stora genomgången av kyl, frys och skafferi då du verkligen går igenom vad som finns där inne, inte bara kollar det som står längst fram. Det kan finnas godsaker där som du har glömt.

Foto: TT

 

Läs mer:

10 tips för att minska ditt matsvinn

Så ska vi äta för att rädda planeten – och oss själva

Stryp din matbudget – så äter du billigare

Mer läsning

Femina