Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kantarellsoppa

18 aug, 2011 
AvFemina
kantarellsoppa
Annons
kantarellsoppa
Soppa på skogens guld!

(4 personer)
150 g kantareller

1 vitlöksklyfta

300 g jordärtskockor

1/2 gul lök

6 dl grönsaksbuljong

1/2 dl torrt vitt vin

2 dl grädde

salt och nymalen vitpeppar

smör till stekning

några nypor strösocker

ev färsk timjan

Beredning: Ansa kantarellerna, dela stora i mindre bitar. Finhacka vitlöken. Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Skär 1–2 av dem i små tärningar. Grovhacka löken.

Koka de större bitarna av jord­ärtskocka och lök mjuka i bul­­jong och vin, ca 15 min. Tillsätt grädden och låt

koka upp. Smaka av med salt och peppar. Mixa till en slät soppa. Håll soppan varm.

Stek tärningarna av skockan i smör så de får en lite knaprig yta. Lägg i svampen och fräs i 3–4 min. Tillsätt vitlöken och fräs i 1/2 min. Smaka av med salt, peppar, några nypor socker och ev lite färsk timjan. Häll upp soppan i varma tallrikar, fördela svampblandningen i mitten på varje tallrik. Servera genast.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Foto TINE GUTH LINSE

Annons