1. Salta på rätt sätt

Många kan inte tänka sig mat utan salt. Rätt använd kommer den förhöja smaken, fel använd kan den sänka hela maträtten. Men det handlar inte bara om mängd utan också om metod. Proffskockar saltar ofta från ”hög höjd” för att saltet ska få bättre spridning.

Salta grytan från ovan.

Salta på ”höjden” för att inte allt salt ska hamna på samma ställe. Bild: Shutterstock/IBL

2. Mise en place – glöm aldrig mer en råvara

Kanske är du bekant med det franska uttrycket ”mise en place” som betyder ungefär ”allt på plats”. Metoden går ut på att i början av matlagningssessionen planera och organisera. Passa på att hacka alla grönsaker och lägg i skålar, marinera och kanske förkoka det som går att förkoka. Har du glömt någon råvara kommer detta att bli tydligt när du dubbelkollar allt mot receptet.

– Då själva middagen ska lagas ska allt sådant vara färdigt så man inte behöver använda kniven mer utan koncentrera sig på att sammanställa helheten, säger kocken Mats Wallenius till Svenska Yle.

Ingredienser till rätten Khao Soi.

Här är ingredienserna till Khao Soi upplagda enligt mise en place. Bild: Shutterstock/IBL

3. Investera i ett zestjärn

I vissa recept står ingrediensen zest med. Zest är ytterskalet på citrusfrukter och används som smaksättare i både mat och bakverk. Men för att du inte ska få en bitter smak gäller det att undvika den vita delen precis under det översta lagret. Delen som också brukar kallas för märgen. För att bara få med den fräscha delen av skalet använder du enklast ett zestjärn.

Tar zest från citron med hjälp av zestjärn.

Zest från citron kan höja smaken nya höjder, men undvik den vita ”märgen”. Bild: Shutterstock/IBL

4. Skala vitlök med bredsidan av kniven

Ibland kan man tro att någon limmat fast skalet på vitlöken. Men egentligen behöver du bara ett knep för att göra skalandet till en trivialitet. Ta fram din vitlöksklyfta, placera den på skärbrädan, ta fram kniven och tryck till vitlöken med sidan av kniven. Nu kommer skalet i princip glida av vitlöken.

Man skalar vitlök med hjälp av bredsidan av knivbladet.

Aldrig mer besvär med det envisa vitlöksskalet. Bild: Shutterstock/IBL

5. Hacka lök på bästa sätt

Att hacka lök är en ädel konst. Förutom en riktigt vass kniv finns det vissa metoder som fungerar bättre än andra. Sajten Buzzfeed tipsar om en enkel metod för att finhacka lök.

När du halverat och skalat löken gör du ett eller två horisontella jack genom löken. Skär dock inte hela vägen utan stanna precis vid roten. För att undvika att skära sig låter du handen ligga platt på löken när du skär.

Nästa steg är att skära små skivor i toppen på löken. För att bespara fingertopparna använd det så kallade klogreppet.

Avslutningsvis, vänd löken och skär mot roten.

Bonustips: Många av oss skrapar sedan upp sin hackade lök med hjälp av kniven. Kom bara ihåg att använda den slöa sidan mot händerna i stället för den skarpa.

så hackar du enklast lök
Källa: Buzzfeed

6. Använd pastavattnet i såsen

När du lagar pastasås kanske du vanligtvis lagar såsen för sig och pastan för sig. Eventuellt får de två mötas precis innan servering. Men tänk om. För att göra din rätt ännu bättre bör du koka pastan al dente och sedan hälla ner den i pastasåsen och låta den koka klart. I stället för att hälla bort pastavattnet i vasken kan du använda delar av det i din pastasås. Eftersom vattnet innehåller stärkelse blir såsen krämigare.

Kokad pasta i hålslev.

När pastan är al dente är den perfekt att hälla ner i pastasåsen. Spara sedan lite pastavatten och häll i såsen för att den ska bli ännu krämigare. Bild: Shutterstock/IBL

7. Laga alltid bacon i ugnen

Alla som någon gång stekt bacon vet att hela köket snart badar i flott. Men det behöver varken vara kladdigt eller svårt att laga perfekt bacon. Börja med att sätta ugnen på 200 grader, lägg ett bakplåtspapper på en plåt, lägg på den mängd bacon du avser att laga och låt sedan baconen tillaga sig själva i ungefär 15 minuter. Perfekt resultat varje gång!

Kvinna med plåt med bacon tillagad i ugn.

Tillaga bacon i ugnen för mindre kladd. Bild: Shutterstock/IBL

Inspiration: Buzzfeed

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Läs även:
Så får du bort fläckarna: 16 smarta husmorstips

Så hackar du lök utan att gråta – testa smarta knepet!

Smarta tipsen som skapar ordning i köksskåp och lådor

 

Mer läsning

Femina