Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Kombinera cider med mat – så gör du!

20 jun, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Allt fler hittar till ciderhyllan på Systembolaget och botaniserar bland söta och torra drycker. Men hur ska man kombinera cider och mat? Jo, du kan faktiskt dricka cider från måltidens början till dess slut, bara du vet vilken.
Annons

Cider har under de senaste åren smugit sig på som en utmanare till både öl och vin, men det är inte alla som har hittat fram till den friska och goda drycken än. Kanske är det många som tror att cider fortfarande bara är den söta drycken som var den cider som dominerat, och fortfarande dominerar, utbudet. Men mycket har hänt sedan dess och utbudet både hos Systembolaget och på restauranger har gått åt torrare och mer intressanta cidersorter.

– Det stämmer, vi ser en ökad kundefterfrågan på cider och blanddryck sedan ett par år tillbaka. Det finns också en hög experimentlusta bland leverantörer och producenter som gör att nya smaker kommer in i sortimentet även om det framför allt är äppel- och päroncidern som köps här i Sverige, säger Emelie Westrup, biträdande kategorichef för cider och blanddrycker på Systembolaget.

Hon säger att efterfrågan på den torrare cidern har ökat under de senaste åren, men att de flesta fortfarande dras till den sötare varianten.

Annons

– Fler kunder har hittat till ciderhyllan vilket ställer fler krav på sortimentet. Efterfrågan ökar inom framför allt söt cider och majoriteten av våra nyhetslanseringar blir just inom söt cider och blanddryck idag. Den mer traditionella cidern där volymerna och tillgången är mindre erbjuder vi också genom vårt tillfälliga sortiment.

Cider görs på äpple och päron

Men vad är egentligen cider? Ja, även om marknaden innehåller cider med alla möjliga smaker ska en cider vara gjord på fermenterad, alltså jäst, fruktjuice av äpple eller päron, eller båda två. Den får också innehålla vatten, socker och aromer man smaksätter drycken med om man vill ha en annan smak än just äpple eller päron.

Alkoholen som cidern innehåller måste komma från jäsningen av fruktjuicen. Oftast ligger cider på en alkoholhalt omkring fyra och fem procent, alltså som en mellanöl eller en starköl.

I Sverige måste en cider innehålla minst 15 procent fruktjuice av äpple eller päron. Det kan man jämföra med de striktare reglerna som finns i exempelvis Frankrike där cidern ska innehålla 100 procent fruktjuice och inga tillsatser är tillåtna, inte ens socker. Liknande regler finns i Spanien där den traditionella cidern lagras på kastanjefat och har en relativt hög alkoholhalt, jämfört med annan cider. Men det är varken i Frankrike eller Spanien som det produceras och dricks mest cider i världen, det gör man nämligen i England.

Annons

Så kombinerar du cider med mat

Eftersom cider kan smaka så otroligt olika, från sött och lättdrucket till torrt och stramt, kan man inte dricka vilken cider som helst till vilken mat som helst. Emelie Westrup ger sina bäst tips på hur du kan kombinera cider och mat och få de perfekta matchningarna.

– Söt cider med högre syra eller friskhet passar utmärkt som aperitif innan maten. Söt cider är också en passande dryck att bjuda på till en fruktig dessert efter middagen, här kan man utforska att bjuda på en söt cider med tropisk smak till exempelvis en mangopannacotta.

Emelie Westrup säger att den mer traditionella, torrare cidern är en utmärkt måltidsdryck som speciellt lämpar sig för vår svenska husmanskost som rotmos med fläsklägg, skinkstek med äppelmos eller köttbullar med lingon. Hon säger att kolsyran och fruktigheten lättar upp rätterna. Den passar också väldigt bra till crepes och varför inte till grillmat?

– Ser man till den svenska ostbrickan, där vi ofta vill erbjuda våra gäster många olika sorter, fungerar cider bäst generellt och torr cider är svårslaget till vitmögelostar, hårdostar och kittostar. Ett ganska säkert val till ostbrickan men som kanske inte är top of mind idag.

Foto: TT

 

Läs mer:

 

Annons