Krämig svampsoppa med örtolja
4 personer

Den krämiga soppan är perfekt som förrätt eller lättare lunchrätt. Vill du göra den mer mättande serverar du en matig smörgås till.
Stine Christiansen1 schalottenlök
350 g svamp
olivolja och smör, till stekning
1 ½ dl vitt vin
6 dl färdig höns- eller grönsaksbuljong
1 timjankvist
2 dl vispgrädde
salt och färskmalen peppar
till servering
grön pesto
bröd
GÖR SÅ HÄR
1. Skala och hacka löken. Rensa svampen, ta undan 150 g och spara till toppingen. Stek lök och svamp i olja tills svampen är lätt gyllene. Häll över vitt vin och låt koka in till hälften.
2. Tillsätt buljong, timjan och grädde och låt puttra i 10 minuter. Lyft ut timjankvisten. Mixa soppan med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
3. Skär resterande svamp i bitar och fräs gyllene i smör. Häll upp soppan och toppa med den stekta svampen och grön pesto, servera med bröd.