Krämig svampsoppa med örtolja – så gör du
- AvGitte Heidi Rasmussen
- FotografStine Christianssen
Soppa är alltid en bra måltid att satsa på. Svampsoppa passar perfekt till både lunch och middag. Recept på god krämig svampsoppa med örtolja.
Krämig svampsoppa med örtolja
4 personer
1 schalottenlök
350 g svamp
olivolja och smör, till stekning
1 ½ dl vitt vin
6 dl färdig höns- eller grönsaksbuljong
1 timjankvist
2 dl vispgrädde
salt och färskmalen peppar
till servering
grön pesto
bröd
GÖR SÅ HÄR
1. Skala och hacka löken. Rensa svampen, ta undan 150 g och spara till toppingen. Stek lök och svamp i olja tills svampen är lätt gyllene. Häll över vitt vin och låt koka in till hälften.
2. Tillsätt buljong, timjan och grädde och låt puttra i 10 minuter. Lyft ut timjankvisten. Mixa soppan med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
3. Skär resterande svamp i bitar och fräs gyllene i smör. Häll upp soppan och toppa med den stekta svampen och grön pesto, servera med bröd.

