Recept-Kryddigt-hogrev-i-gryta

(4 personer)
800 g högrev

salt och peppar

olja till stekning

1 burk hela tomater

4 dl kalvbuljong

1 lagerblad

4–6 steklökar

1 liten bit kanelstång

1/2 dl russin

2 kryddnejlikor

4 kryddpepparkorn

4 vitlöksklyftor

2 kvistar färsk timjan

Till servering:

en sallad av nykokta haricots verts, romansallad, tunt skuren salladslök och olivolja

ev råris

Beredning: Salta och peppra köttet runtom. Stek det sedan gyllenbrunt på båda sidor i olja i en stekgryta. Tillsätt tomater och kalvbuljong. Lägg i lagerblad, skalade och delade stek­lökar, kanel, russin, nejlikor, kryddpeppar, tunt skivad vitlök och några kvistar timjan. Låt koka upp och låt sedan småputtra under lock tills ­köttet är riktigt mört, lite drygt 1 tim.

Servera med en sallad av nykokta haricots verts, romansallad och tunt skuren salladslök och lite olivolja. Nykokt råris passar fint till om man är riktigt hungrig.

Först publicerat i Femina nummer 10 2012. Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto PETER KAM.

Utvald läsning

Femina