En fräsch och lyxig vardagsrätt.

En fräsch och lyxig vardagsrätt.

KUNGSFISK MED GURKSÅS

(4 personer)

ca 700 g kungsfisk eller annan fisk

salt och nymalen vitpeppar

1 knippa grön sparris

1 litet fänkålshuvud

2 msk olivolja + till stekning

Gurksås:

ca 5 cm färsk gurka

2 dl crème fraiche

rivet skal och saft av 1/2 lime

Till servering:

ev kokt potatis

Beredning:

Salta och peppra fisken runtom. Har fisken skinnet kvar så skär några snitt i det.

Skär sparris och fänkål supertunt och lägg i en skål. Salta (ca 1/2 tsk) och ringla 2 msk olja över. Rör om försiktigt, ställ åt sidan.

Såsen: Skala gurkan och skär den i små tärningar. Blanda ner tärningarna i crème fraichen tillsammans med skal och saft av lime. Salta lätt.

Stek fisken i olja, ca 2 min på var sida. Servera tillsammans med grönsakerna och såsen. Kokt potatis passar fint till.

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO PETER KAM

INSPIRERAD? FLER SNABBA RECEPT:
Lyxig räkpasta på 35 min
Torsk i ugn på 30 min
Snabb kycklingwok på 35 min