lantsallad

FRANSK LANTSALLAD

200 g rökt tärnat sidfläsk

5 ägg

1 näve brytbönor, snoppade

1 näve vaxbönor, snoppade

1 krispsallad + 1 lollo-rosso sallad

2 salladslökar, tunt skurna

picklade polkabetor, se recept härintill

1 knippa bladpersilja, grovhackad

senapsmajonnäs, se recept härintill

Beredning:

Stek sidfläsket krispigt. Koka äggen i 5–6 min och skär varje ägg i 4 bitar. Koka bönorna några minuter, spola dem sedan kalla. Riv salladen i bitar.

Lägg upp på serveringsfat. Toppa med persilja. Servera med senapsmajonnäs.

PICKLADE POLKABETOR

2 polka- eller vanliga rödbetor, skalade

Lag:

1/4 dl ättiksprit, 12 %

3/4 dl strösocker

11/2 dl vatten

Beredning:

Koka upp ingredienserna till lagen i en kastrull så att sockret löser sig. Låt svalna.

Skiva polkabetorna tunt, lägg dem i en glasburk och slå över den svala lagen. Låt stå i minst 1 tim före serveringen. Förvara i kylen så håller de i upp till en vecka.

SENAPSMAJONNÄS

2 äggulor

2 msk dijonsenap

1 msk grovkornig senap

1 msk vitvinsvinäger

2 dl rapsolja

1 par droppar tabasco

salt och peppar

Beredning:

Se till att alla ingredienser är rumsvarma, så skär sig majonnäsen inte lika lätt.

Vispa äggulor med senapssorterna och vinäger i en bunke. Tillsätt oljan dropp-vis under konstant vispning och vispa till en tjock majonnäs. Smaka av med tabasco, salt och peppar.

AV CAROLINE DAFGÅRD

FOTO JOHANNA ÅKERBERG KASSEL

SUGEN PÅ MER SALLAD?
Sparrissallad
Fikonsallad med getost
Lila och grön sallad
Sommarsallad