svamppaj med brie & rucola med pinjenötter

SVAMPPAJ MED BRIE

(4–6 personer)
1 sats pajdeg
2 msk dijonsenap
ca 100 g färsk svamp, gärna ­blandad
olja till stekning
1 rödlök
1 bit purjolök, ca 5 cm
4 vitlöksklyftor
65 g färsk spenat
1 dl riven parmesanost
1 dl riven ost, gärna lagrad grevé
2 ägg
2 dl grädde
150 g brie
salt och peppar

Till servering: rucola med pinjenötter, se recept här intill

Beredning: Förbered pajskalet enligt grundreceptet. Pensla eller bred ett supertunt lager senap i det förgräddade pajskalet.

Fräs svampen i lite olja tillsammans med tunt skuren rödlök och tunt skuren purjolök i några min utan att bryna. Blanda ner hackad vitlök och spenat och fräs tills spenaten mjuknat något. Lägg blandningen i pajskalet.

Blanda riven parmesanost med riven grevé, ägg och grädde och häll det över svampen i pajskalet. Skär brieosten i tunna skivor och fördela över pajen. Ställ in i 175° varm ugn och grädda i ca 35 min eller tills äggstanningen har stannat. Låt svalna i ca 20 min. Skär upp i tårtbitar och ­servera tillsammans med salladen.

RUCOLA MED PINJENÖTTER
60 g rucolasallad

1 bit purjolök, ca 5 cm

1/2 dl rostade pinjenötter

1 tsk rivet citronskal

ca 1 msk olivolja

flingsalt

Beredning: Blanda rucola med tunt skuren purjolök, pinjenötter, citronskal, olivolja och några nypor fling­salt.

Mer läsning

Femina