Gör din egen tomatsås.

Gör din egen tomatsås.

(ca 5 dl)
ca 1 kg blandade tomater

1/2 dl olivolja

4–5 hackade vitlöksklyftor

1 röd chilifrukt

några kvistar timjan

rivet skal av 1/2 citron

salt och peppar

Beredning: Skölj och dela tomaterna på mitten. Skär bort fästet. Lägg tomaterna i en eldfast form med snittytan upp. Ringla lite olivolja över.

Fördela vitlöken och delad och urkärnad chili över. Toppa med någon timjankvist och rivet citronskal. Ställ in formen i 175° varm ugn och baka i 40 min.

Ta ut formen och plocka bort timjan­kvistarna. Skrapa sedan ner allt från formen i en kastrull och mixa till en slät sås. Låt puttra i ca 20 min. Servera till nykokt pasta.

Först publicerad i Femina nummer 10 2014. Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto DAVID BACK