Lyxig chokladkaka

  • AvLotta Hansson
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Green Kitchen Stories kaka

1 1/2 dl kallpressad olivolja

1 1/4 dl lönnsirap eller flytande honung

50 g mörk choklad (75%) i bitar

5 dl råa rödbetor, 3-4 medelstora, rivna

3 ägg

3 3/4 dl ljust dinkelmjöl

2 tsk bakpulver

5 msk kakao

1 nypa havssalt

1 msk kokosflingor

Beredning:

Värm ugnen till 180°. Värm oljan i en kastrull på mycket låg värme. Tillsätt lönnsirap och choklad. Rör om tills chokladen har smält. Dra bort från värmen. Tillsätt rivna rödbetor och blanda väl. Vispa upp äggen i en skål och häll ner dem i kastrullen. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt och rör ner det i rödbetssmeten.

Smörj en bakform, ca 20 cm i diam, med lite olja. Strö kokosflingor på sidorna. Häll kaksmeten i formen och grädda i 25-30 min eller tills kakan har blivit lite mörk och sprucken ovanpå och fortfarande är aningen kladdig inuti. Låt svalna i 15 min. Stjälp upp kakan försiktigt ur formen.

Kakan är fantastiskt god när den är varm, men man kan låta den svalna och förvara den i kylskåpet i 2-3 dagar.

Foto JOHANNA FRENKEL