skaldjurssoppa-recept

SKALDJURSSOPPA

(4 personer)

2 msk finhackad gul lök
1 msk smör
1/2 dl vitt vin + 1 dl till musslorna
6 dl fiskbuljong
2 dl grädde
2 små palsternackor
2 små morötter
rapsolja till stekning
1 nät blåmusslor
8 pilgrimsmusslor
8 havskräftstjärtar alt räkor
smör till stekning

Dillkräm:
1 knippa dill
1 dl rapsolja
1 äggula
1 tsk dijonsenap
salt och malen vitpeppar
ca 1 tsk vitvinsvinäger

Till garnering:
gärna ärtskott

Beredning:

Fräs löken i smöret i en kastrull. Häll på 1/2 dl vin, fiskbuljong och grädde. Låt småkoka i ca 15 min.

Gör dillkrämen under tiden. Mixa dill och rapsolja till en grön slät smet. Sila genom finmaskig sil. Blanda äggula med senap i en bunke och tillsätt oljan droppvis under omrörning. Smaka av med salt, peppar och lite vinäger.

Skala palsternackor och morötter. Skär dem i stavar och stek dem gyllenbruna i en skvätt rapsolja i en stekpanna. Håll dem varma.

Häll 1 dl vin i en kastrull som ska rymma blåmusslorna. Sortera bort de musslor som inte stänger sig när du knackar dem på skalet. Koka upp vinet och lägg i musslorna. Låt koka under lock tills musslorna öppnar sig, 3–5 min. Sila ner spadet i soppan och smaka av med salt och peppar. Låt musslorna ligga kvar i kastrullen med locket på.

Salta och peppra pilgrimsmusslor och kräftstjärtar och stek dem i en klick smör på hög värme, ca 30 sek på var  sida.

Plocka musslorna ur sina skal och ­fördela dem, skaldjuren och grönsakerna i varma sopptallrikar. Fördela soppan över. Ringla dillkrämen över eller ­servera den bredvid. Garnera ev med ­ärtskott.

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO HELENE LINSJÖ

 

Fler läckra recept:

Mustig tomatsoppa med pasta

Goda och nyttiga grönkålschips
Lättlagad laxpudding

Mer läsning

Femina