marulk_sparris

MARULKSSPETT MED ­HOLLANDAISE & SPARRIS

(4 personer)

1–2 knippor grön sparris

1 msk olivolja

400 g marulk

salt och peppar

mynta

gräslök

1 lime

chiliflakes

Hollandaise:

200 g skirat smör

2 äggulor

1 msk vatten

salt och peppar

saft av 1/2 citron

Beredning:

Börja med såsen. Smält smöret på lägsta effekt. Obs! Rör inte. Vispa äggulor och vatten till hårt skum i en rostfri kastrull över svag värme. Dra bort från värmen och tillsätt smöret droppvis utan att få med bottensatsen under ständig omrörning. Smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft.

Häll ut olivolja på en flat tallrik. Vänd sparrisen i oljan. Skär marulken i bitar och trä upp på spett. Vänd även fisken i olivoljan. Krydda sparris och spett med salt och peppar.

Börja med att grilla sparrisen, eller stek den i en grillpanna, 3–4 min på inte allt- för hög värme. Lägg sedan på marulksspetten och grilla på lite högre värme i ca 3 min. Vänd då och då på spetten.

Servera spetten tillsammans med sås och sparris och garnera med några myntablad, lite gräslök och limeklyftor. Lite chiliflakes på toppen sätter sting på rätten.

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO TINE GUTH LINSE

SUGEN PÅ MER SPARRIS?
Fräsch grön sparrissoppa
Sparrissallad
Sparrisflarn- perfekta snabblunchen
Sparris med fikon & skinka