Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Lyckas med en hög pajkant – se matprofilens oväntade knep här

18 jun, 2024 
AvEbba S. Dahlman
Ta del av tv-kockens smarta knep för att lyckas med en imponerande hög kant på sommarpajen.
Spara den här videon till nästa pajbak, kanske midsommar eller kräftskivan?
Annons

Alla vill vi kunna briljera med en riktigt hög pajkant och känna stoltheten i ryggraden när någon förvånat frågar: ”Har du gjort den själv? Hur gjorde du det?”. Ja ni vet en sån där pajkant som tv-kockarna alltid tycks lyckas med, men som bara rasar i ugnen när du själv försöker.

Maud Onnermark, chefredaktör på Matmagasinet tillika tv-kock i SVT, delar med sig av ett hemligt (och något oväntat) knep för att uppnå den perfekta pajkanten; hög och spröd.

– Nu ska ni få mitt bästa recept på pajdeg. Sen ska jag ge mina bästa tips på hur den inte ska rasa när ni förgräddar pajdegen, säger Maud. Se hela videon i spelaren ovan.

Se fler avsnitt av Feminas videoserie Mauds matskola här.

Mauds bästa västerbottenpaj (8 bitar)

Botten:

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
  • 1 krm salt
  • 125 g kallt smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 4 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 250–300 g riven västerbottensost
  • 2 krm salt
  • Nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Blanda vetemjöl, rågmjöl och salt i en matberedare eller bunke. Finfördela smöret däri och tillsätt sedan vatten och arbeta snabbt ihop en deg.

2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24–26 cm i diameter. Låt formen stå i kyl eller frys minst 30 minuter.

3. Sätt under tiden ugnen på 200°.

Så här gör du för att inte pajskalet ska rasa vid gräddningen:

4. Klä pajdegskanterna med dubbel aluminiumfolie och förgrädda pajskalet mitt i ugnen 12–15 minuter.

5. Fyllning: Vispa samman ägg och mjölk. Tillsätt osten, salt och vrid över rejält med svartpeppar.

6. Ta försiktigt bort folien från kanten.

7. Fördela fyllningen i pajskalet. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter. Låt svalna en liten stund innan du lossar kanten på formen.

Annons