Piperade, Vit gazpacho, SALTBAKADE RÄKOR
Piperade, Vit gazpacho, SALTBAKADE RÄKOR

PIPERADE

En smakrik baskisk rätt som är god både varm och kall. Oftast serveras den i små portionsstekpannor men det går utmärkt att göra den i en stor stekpanna och sedan servera i portionsbitar.
6 msk olivolja
2–3 chorizokorvar i skivor
2 schalottenlökar, skivade
6 soltorkade tomater, hackade
1 dl strimlad grillad paprika, finns på burk men är lätt att göra själv
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 kronärtskockor, delade på mitten
6 ägg
100 g tärnad manchego, spansk hårdost av fårmjölk
Till servering:

Medelhavsbröd passar utmärkt till, se recept i inledningen.
Beredning: Hetta upp 6 små stekpannor med 1 msk olja i varje. Fördela korven i pannorna och stek den knaprig. Ta upp.

Fördela lök, soltorkade tomater, paprika, vitlök och kronärtskockor i pannorna och fräs under omrörning i 2–3 min. Lägg tillbaka korven, tillsätt 1 ägg i varje och fördela osten över. Stek tills piperaden börjar sätta sig i kanterna. Ställ in pannorna i 200° varm ugn och efterstek i ca 10 min. Servera gärna tillsammans med tomatbröd.

VIT GAZPACHO

(ca 1 liter)
4 skivor formfranska
5 dl kyckling- eller grönsaksbuljong av 1 tärning och vatten
2 gurkor
100 g skållade mandlar
2–3 vitlöksklyftor
2 dl vindruvsjuice
salt
2–3 msk äppelcidervinäger
ca 1/2 dl olivolja
Flan:
3 skivor formfranska
olivolja
Beredning: Rosta de 4 brödskivorna. Skär bort kanterna och riv bröden i små bitar. Koka upp buljongen. Ös den över brödbitarna och låt svalna helt.

Skala, kärna ur och tärna gurkan grovt. Mal mandeln fint, gärna i matberedare. Tillsätt det blötlagda brödet, buljongen, gurkan, vitlöken, juicen och mixa till en fin och jämn puré. Häll över purén i en skål, smaka av med salt, vinäger och vispa ner olivoljan.

Täck och förvara kallt över natten.
Flan: Skär bort kanterna på brödet. Ta en brödkavel och kavla brödskivorna så tunt som möjligt. Dela varje skiva i fyra delar, pensla dem med olivolja. Rosta brödbitarna i 200° varm ugn tills de börjar få färg, ca 10 min.

Servera soppan iskall i små glas med brödflan på toppen.

SALTBAKADE RÄKOR

Vi har använt oss av vanliga, färdigkokta räkor, men man kan använda andra typer av räkor om man vill.
1 kg räkor med skal
1/2 dl olivolja
2–3 msk flingsalt
1 msk fänkålsfrön
1 msk rökta chiliflakes, finns i kryddhyllan
2 msk paprikapulver
Beredning: Hetta upp olivolja i en rymlig stekpanna. Tillsätt salt och kryddor och fräs dem under omrörning i 1 min. Vänd ner i räkorna. Fräs under försiktig omrörning tills räkorna börjar ändra färg. Ta upp och servera genast.

lantbröd med en tallrik kallskuret

MEDELHAVSBRÖD

Brödet är gott till allt kallskuret.
1 lantbröd
2–3 vitlöksklyftor
1 burk passerade tomater
flingsalt
olivolja
Beredning: Skiva brödet. Rosta brödskivorna i torr stekpanna så att de får fin färg.

Skala vitlöken och dela varje klyfta i 2 delar. Gnid de varma brödskivorna fram och tillbaka med de halverade vitlöksklyftorna. Bred på ett tunt lager passerade tomater, strö på flingsalt och ringla över lite olivolja. Servera.

Tips!

Gör din egen 5 Spices. Blanda 1 msk szechuanpeppar med 1 msk malen stjärnanis, 1 msk malen fänkål, 2 tsk malen kanel och 2 tsk malen kryddnejlika i en matberedare och kör runt några varv. Förvara i glasburk med lock.

Av MIKI CUTIC

Foto HELÉNE LINSJÖ