kvinna håller morötter mellan händerna

(ca 10 bitar)
Deg:
150 g smör

3 dl vetemjöl (ca 180 g)

2 msk iskallt vatten

Fyllning:
1 dl solroskärnor

3–4 morötter, grovrivna

1 stjälk blekselleri, skivad

olja till stekning

2–3 vitlöksklyftor

1 tsk gurkmeja alt 1 nypa saffran

salt och peppar

2 dl crème fraiche

1 dl hackad persilja

Beredning:

Arbeta samman ingredienserna till degen, gärna i en matberedare. Kavla ut pajdegen till en ca 4 mm tunn platta. Klä en smord paj­form med degen. Låt stå i frysen i ca 15 min. Rosta under tiden solroskärnorna i torr panna, ställ åt sidan. Stek morotsrivet och bleksellerin i en skvätt olja tills det börjar få färg. Tillsätt tunt skivad vitlök och gurkmeja alt saffran. Låt fräsa någon min. Salta och peppra. Blanda ner solroskärnor, crème fraiche och hackad persilja. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 175° varm ugn i ca 35 min.

Av Jan-Erik Hagbohm

Mer läsning

Femina