Artikeln innehåller reklamlänkar

Vad ska man egentligen dricka när svärden svingas, onda män tas tillfånga och enorma drakar svepar över Westeros? Vad sägs om en stout som heter King of the North eller det belgiska ljusa ölet Queen of Seven Kingdoms? Du som har vägarna förbi Cooperstown i New York och dessutom har 14 april som ett heligt datum då sista säsongen av Game of Thrones börjar bör besöka bryggeriet Ommegang. De kommer nämligen lagom till säsongspremiären av Game of Thrones lansera sitt sjätte öl inspirerat av den omåttligt populära TV-serien. Det är en kraftfull gyllene ale som har fått jäsa tillsammans med druvjuice.

Ölet, som har fått namnet For the Throne, har en gyllene färg och en fluffigt vit krona. Det har en arom av kaprifol och smaken beskrivs som rostat korn med toner av päron och aprikos. Ett öl för kungligheter helt enkelt.

Vin för inbitna fans

Tidigare har bryggeriet gjort fem andra öl med samma inspirationskälla. Maltvinet Hand of the Queen, det ljusa belgiska ölet Queen of Seven Kingdoms, en fatlagrad stout som heter King in the North, ett belgiskt öl som heter Valar Morghulis och porter- och kriekblandningen Mother of Dragons.

Ölerna finns tyvärr inte att köpa i Sverige, men om man är ett inbitet fan kan ju en resa till USA inte vara för mycket begärt för att få läppja på lite For the Throne.

Game of thrones-vin som går att beställa på Systembolaget.
Game of thrones-vin som går att beställa på Systembolaget.

Sedan tidigare finns Game of Thrones-vin som fortfarande går att beställa på Systembolaget. Till exempel kan du få ett rödvin från Kalifornien som passar till grillade kötträtter av lamm och nöt för 179 kronor eller en vit Chardonnay för samma peng.

Om du nu har fått tag i en lämplig butelj, vad ska du dricka ölet ur?

Jo, en sejdel av metall med Starks sigill så klart.

Läs mer och köp sejdeln här (länk till butik).

 

Läs mer:

Då släpps sista säsongen av Game of Thrones – se trailern här!

Naomi Watts får huvudroll i nya Game of Thrones

Mest läst